Реклама / Ads
0| 5237 |20.12.2016 АРТ ДЖУНГЛА

”Освобождението на Скопие” няма да се бори за Оскар

.
Девет чуждестранни филма ще спорят за Оскар на последния кръг на американската филмова академия. Сред тях не е македонският филм ”Освобождението на Скопие”.
 
В "Освобождението на Скопие" се разказва за „окупацията” на Македония от България и Германия по време на Втората световна война.  Сценарист на филма е добре познатият Дарко Митревски, който засне и скандалния „Трето полувреме“ преди няколко години и за който Фрогнюз многократно писа.

Припомняме, че въпросната кинолента, която в Македония беше провъзгласена за шедьовър, и щяла да получи Оскар (не че това се случи), генерално изопачаваше историческата истина, но пък беше обявена от македонското правителство за проект от национален интерес и беше финансиран с 1 млн. евро. Целият бюджет на филма беше 2,150 млн. евро.

Сегашната лента „Освобождението на Скопие“ възлиза на 1 250 000 евро, които са предоставени щедро от Агенцията за филми на Македония, а продуценти са „Партизанс“ – Македония, „Лийени филм“ – Хърватия и „Арт филмс“ – Финландия.

Внушенията на Митревските филми са повтарящи се, нещо, което може веднага да се види и усети от рекламния клип и на „Освобождението на Скопие“. В него многократно звучат старите югославски клишета от типа на: „Бугарите арестуват се живо и диво“, „Бугарите ке ги убият“, „Пазете се, идат бугари“, т.е. внушава се идеята за българите като врагове. Тъй като в Македония все още има достатъчно хора, които помнят и знаят как са посрещани българските войски, а също и българския цар Борис ІІІ – а именно като освободители и свои – явно пропагандата цели тези спомени да се заменят от превратното внушение, че българите са различни и нежелани.

Ето защо въпросният филм не е нищо друго освен поредната пропагандна „творба”, насочена срещу България, която говори на обичайния език на омразата, щедро финансиран от Скопската „влада”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2575 |19.04.2024 Съюзът на писателите на Украйна награди със специална благодарност Любен Дилов-син . 0| 2605 |17.04.2024 Синовете на Пол Маккартни и Джон Ленън издават съвместен сингъл . 1| 2965 |15.04.2024 Български композитор Борислав Славов с награда BAFTA. Чуйте музиката, с която спечели . 0| 3818 |10.04.2024 Продължението на "Игра на тронове" за Джон Сноу отпада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads