Реклама / Ads
0| 4590 |27.03.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Отбелязваме деня на театъра. Татяна Лолова с посмъртна награда ”Икар” за цялостно творчество

.
Днес е Световният ден на театъра. По традиция на този ден се връчват годишните награди на Съюза на артистите „Икар“, но днес бяха обявени само номинациите, а церемонията е планирана за 11 май.
 

Престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 г., но за втора поредна година те няма да бъдат на 27 март заради пандемията.

Татяна Лолова ще получи посмъртно наградата „Икар“ за цялостно творчество, съобщи председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, цитиран от БНР.

"Наградата е решение, което сме взели още в края на месец февруари, Управителният съвет. Проблемът е, че ще бъде посмъртно за Татяна."

 

Номинираните за „Икар“ бяха обявени по време на онлайн събитие днес, а Мариус Донкин, директор на Народния театър, който ще е домакин на церемонията през май, записа поздрав към артистите и публиката на фона на празната сграда:

"Убедени сме, раздялата ни с публиката е само един антракт, след който сцената ще грейне още по-красива и по-примамлива", подчерта Донкин.

 

Държавният глава Румен Радев поздрави българските творци и всички съпричастни към магията на театралното изкуство по случай Международния ден на театъра.

„И в най-тежки времена творческият дух е неподвластен на ограничения и забрани, продължава да буди разума и да носи надежда на обществото ни”, заявява Румен Радев.

По думите на президента театърът ще продължи да вълнува, възпитава, провокира и сближава, докато има своите талантливи лица и вярната си публика. Затова отговорност на институциите е да не допускат последиците от кризата да задушават театралната общност в България.

 

Спектакли онлайн ще представят редица театри у нас по повод  Световния ден на театъра.

В 11:00 ч. театър "Възраждане" ще излъчи "Макс и Мориц" по Вилхелм Буш на режисьора Христо Ботев Станчев. От 19:00 ч. е ред на "Защото на мама така ѝ харесва" от Жолт Пожгай. Драматично-кукленият театър "Васил Друмев" в Шумен също ще излъчи два спектакъла - първият, от 11:00 ч., е "Котето Джаф" от Григорий Остер. А в 19:00 ч. на страницата на театъра във „Фейсбук“ ще може да се гледа спектакълът "Алеко. Смях над мрачни страници" . Новата постановка на Драматичния театър в Монтана "Женско царство" може да се гледа свободно на сайта montana24.net . Режисьор е Юри Статков, а в ролите се представя целият актьорски състав на театъра.

Българският културен институт в Берлин ще излъчи днес и утре в своя Ютюб канал представление на Държавния куклен театър "Георги Митев" в Ямбол - пиесата е "Палечка" - по приказката на Ханс Кристиян Андерсен.

 

Ето и номинациите на годишните награди "Икар", обявени от Съюз на артистите в България:

За водеща мъжка роля са номинирани Валери Йорданов за участието му в "Караконджул", в Народния театър, Симеон Лютаков за "Отело" във Варненския драматичен театър и Цветан Алексиев за "Лебедова песен" във "Сфумато"

За поддържаща мъжка роля предложенията са - Александър Тонев ("Дон Кихот", Пазарджишки театър), Иван Бърнев ("Унизените. Беларус", Плевенски театър) и Николай Луканов ("Бившата мис на малкия град", Младежки театър).

За водеща женска роля са номинирани Бойка Велкова ("Империя на красотата", Сатиричен театър), Ирини Жамбонас ("Кой си бои от Вирджиния Улф", "Зад Канала") и Светлана Янчева ("Боклук", "Театър 199").

За поддържаща женска роля номинирани са Красимира Кузманова-Кокран ("Унизените. Беларус", Петя Венелинова ("Суматоха", Русенски театър) и Радена Вълканова ("Капитал(на) грешка", Народен театър).

Боряна Маноилова, Надежда Колева и Поля Йорданова за номинирани за дебют.

Предложени за "Икар" за режисура са Василена Радева за "Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта" (театър "Азарян"), Диана Добрева за "Синът" (Народен театър) и Стоян Радев за "Караконджул".

Номинирани за сценография са Илияна Кънчева за "Серотонин" (театър "Азарян"), Мира Каланова и Марина Райчинова за "Закуска в Тифани" (Пловдивски театър) и Свила Величкова и Ванина Цандева за "Завръщане у дома" ("Зад канала").

За авторска музика са номинирани Добромир Векилов-Дони за "Балдахинът" (театър "Българска армия"), Милен Апостолов за "План Б" ("Сити марк") и Христо Намлиев за "Портокалова кожа" (театър "Възраждане").

Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите номинира за "Икар" за драматургичен текск - "Боклук" от Елена Телбис, "Морето след теб" от Яна Борисова и "Свлачище" от Васил Балев. За критически текст са номинирани Димитър Стайков с "Пламъци по сцената. Живот и изкуство на Деян Донков", Никола Петков с "Театрални делници от сутрин до вечер" и Румяна Николова с "Модел на функциониране на българския театър в периода 1944-1989 година".

За постижение в кукленото изкуство са номинирани Иван Гърбачев за музиката в "Кученцето, което не можеше да лае" (Пловдивски театър), Любомир Желев за ролите му в "Кралят елен" в Сливенския театър и Петър Пашов за режисурата на "Пиано на луната" ("Ателие 313").

За куклен спектакъл са номинирани "Гарвин магьосникът" (Куклен театър - Благоевград), "Кученцето, което не можеше да лае" и "Пиано на луната".

Иван Теофилов получава награда за значим принос в развитието на българското куклено изкуство.

 

Гилдията на атракционните и сценични изкуства и Гилдията за вариететно изкуство номинира Вили Кожухарова за постижения в областта на каучук акробатиката, Десислава Димитрова-Шехерезада за спектакъла "Неразбулените тайни на българската магия".

Награда "Икар" за цирково изкуство се присъжда на Джулио Малеволти - за приноса му в развитието на българската, европейската и световната акробатика.

Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства номинира Борис Далчев, Михаела Добрева и Цвета Дойчева за "Видение" в Националния студентски дом, Деян Георгиев за "Чисто" (балет "Арабеск") и Марион Дърова за Wo Man (ДНК, НДК).

 

Гилдията на актьорите, работещи в дублажа номиинира за "Икар" актрисите Гергана Стоянова за Елиза и Мария във "Влад", Елисавета Господинова за Ебру в "Черна роза" и Уили в "Пчеличката Мая", Йорданка Илова за Гюл във "Вятърничав", както и актьорите Ивайло Велчев за Октай в "Мерием", Иван Велчев за Влад, Чезар и Петре във "Влад" и Любомир Младенов за Клод Трепани в "Дървосекачи".

Награда "Икар 2021 - за чест и достойнство" се присъжда на Любомир Бъчваров.

Михаил Белчев получава награда за изключителен принос към музиката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7234 |09.07.2020 С поредица от събития отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов . 4| 8346 |02.06.2020 Поетът Николай Милчев: В Деня на Ботев честваме несъстоялата се наша съвест! . 2| 5970 |07.05.2020 Днес отбелязваме Деня на радиото и телевизията . 2| 6768 |04.05.2020 Отбелязваме Деня на ”Междузвездни войни”, но неофициално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads