Реклама / Ads
1| 5432 |30.04.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Отбелязваме Световния ден на джаза

.
Преди около сто години, когато в САЩ алкохолът става забранен джазът влиза в своя разцвет. През 20-те и 30-те години на миналия век възникват незаконните барове, а под носа на закона започва да кипи цял един живот. И тази музика е част от него. На 30 април отбелязваме Световния ден на джаза.
 

Точно по времето на така наречения Сух режим джазът си спечелва недобре репутация. Свързва се с нисък морал и много представители на по-старите поколения гледат на този стил музика като заплаха за културните ценности и пропаганда. 

 

Един от най-великите джазмени безспорно е Луис Армстронг, който разбира се започва кариерата си от своя роден град и столицата на джаза - Ню Орлиънс. Известният като “Попс” музикант е една от най-влиятелните фигури в света на музиката на 20 век. Първоначално Армстронг става известен като тромпетист, но е също така и един от най-влиятелните джаз певци и в края на кариерата си е по-известен като вокалист. Кариерата му се простира от 1920 г. до края на 1960. Армстронг има звезда на Алеята на славата в Холивуд, а през 2017 г. влиза и в Залата на славата на ритъм и блус. </p

 

Джазът дава на света и голямата Ела Фицджералд. Великолелпният й глас се простира на 3 октави. Кариерата й на певица започва съвсем случайно - решава да се яви на конкурс за любители артисти и възнамерява да покаже танцовите си умения. Заради силна конкуренция обаче сменя намеренията си и запява. Проявата на конкурса е впечатляваща и разтваря врати пред бъдещата кариера на младата певица, която по-късно се превръща и в истинска легенда. Върхът на творчеството ѝ настъпва през 50-те години, когато импровизационният джаз отново излиза на преден план, особено с появата на бибоп-а. 

 

30 април е обявен за Световен ден на джаза от ЮНЕСКО през ноември 2011 г.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3925 |23.04.2021 Отбелязваме Световния ден на книгата . 0| 4591 |27.03.2021 Отбелязваме деня на театъра. Татяна Лолова с посмъртна награда ”Икар” за цялостно творчество . 0| 7234 |09.07.2020 С поредица от събития отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов . 2| 5970 |07.05.2020 Днес отбелязваме Деня на радиото и телевизията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads