Реклама / Ads
0| 4811 |11.10.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Отбелязваме Световния ден на зрението с изложба в НДК

.
С благотворителната фотографска изложба ”Не залязвай, слънце!” в НДК днес ще бъде отбелязан Световният ден на зрението.
 

Това съобщиха организаторите от пациентската организация "Глаукома" и от Института за здравно образование. Изложбата съдържа 48 фотоса, а авторът Асен Зидаров е с частично увредено зрение и посвещава труда си на каузата за борба със слепотата.

 

Експозицията се открива в 18.00 часа, на полуетаж Запад, вход 4А, в НДК. Фотосите ще могат да се видят до 14 октомври. Събраните от продажбата на творбите средства ще се използват за купуването на апаратурата за скрининговата програма на пациентската организация "Глаукома".

 

Глаукомата е очно заболяване, което е водеща причина за необратима слепота в света, включително и в България. Ранната диагностика и навременното лечение помагат да се предотврати загубата на зрението. Всяка година през скрининговите програми на пациентската организация и на Института за здравно образование минават хиляди възрастни хора, които получават достъп до безплатни прегледи при офталмолог. Благодарение на тази програма, ранната диагностика на глаукомата се е повишила значително.

 

Най-важното, на което се обръща внимание в Световния ден на зрението е фактът, че 80 процента от слепотата в света е предотвратима - може да бъде избегната или излекувана.

 

В знак на солидарност към каузата за борба със слепотата, символично ще бъдат "завързани очите" на скулптурата "Възраждане", която е в Централното фоайе на НДК. В 20.00 часа НДК ще бъде осветен в зелено, което е цветът на борбата с глаукомата.

 

Това е третата самостоятелна изложба на Асен Зидаров. Професионалната му кариера преминава в студията на БНР, където работи като преводач, водещ и репортер в предаванията на френски език на радио "България". Участвал е в превода и дублажа на стотици документални и игрални филми за БНТ, бил е водещ на уроците по френски по националната телевизия.

 

Снимките на Асен Зидаров от изложбата представляват напълно реалистични фотографии - красиви самотни дървета, натюрморти с цветя и слънчогледи, природни и градски пейзажи, залези и сюрреалистични композиции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5724 |10.04.2018 Софийския свещенически хор влезе в световния певчески елит . 0| 5893 |02.04.2018 Отбелязваме Международния ден на детската книга . 0| 8012 |09.07.2017 Отбелязваме 167 години от рождението на Иван Вазов . 1| 6622 |27.03.2017 Световният ден на театъра - 27 март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads