Реклама / Ads
1| 9003 |13.02.2008 АРТ ДЖУНГЛА

Отбелязват Св. Валентин в Крумовград със стихове за Освобождението

.
В деня на влюбените - 14 февруари, в Крумовград поети ще четат стихове за Родината. Те са част от поетична антология, посветена на 130 г. от Освобождението на България от турско робство.
 
Литературният пленер е под наслов „Имам си родина" и е организиран от гражданско сдружение "Хармония", Академия за европейска култура "Орфеева лира", гражданските сдружения "Заедно" и "Надежда". В организацията се включи и община Крумовград.

В проявата ще участват Мюмюн Тахир - председател на Академията за европейска култура "Орфеева лира", чиито сесии се провеждат в Гърция, Турция и Македония, а в България - на територията на Кърджалийска област; членовете на Съюза на българските писатели Анибал Радичев и Николай Шопов; Иван Есенски - автор на 12 книги с поезия и есеистика, носител на наши и чуждестранни литературни награди, член на УС на СБП; родените в Момчилград поетеси Айше Хаджиуршуд и Невин Садъкова - медик по професия, избрана за "Лекар на 2006 година", автор на три стихосбирки. Тук ще е и поетът Воймир Асенов - автор на над 20 книги с поезия, носител на наши и чуждестранни литературни награди, главен редактор на издателство "Български писател". Очаква се в мероприятието да се включи и кметицата на Крумовград Себихан Мехмед. Вечерта, твърдят запознати, ще завърши с почерпка, на която ще има тостове за любовта, Трифон Зарезан и бъдещето на родната поезия.

Лекарката-поетеса Невин Садъкова, която ще чете свои стихове на 14 февруари, нашумя и със слабостта си към автомобилите. Тя работи и живее в Момчилград и преди време се сдоби със супермодерна кола "Алфа Ромео 147″. Спечели я от томболата на изложението за богаташи „Лукс онли" в София миналата година. Ичето й беше изтеглено от 4-годишно момиченце. Дотогава лекарката карала „Мерцедес".

Крумовград, който ще е домакин на поетичната вечер, се прочу като българския Клондайк, заради намеренията на канадска компания да добива злато в района. Преди три месеца в родобското градче избухна скандал около „документален" филм, разпространяван на пиратски диск. В него се показват благоденстващи румънско село и район в Мадагаскар, където се добива злато по способа, който уж ще се прилага и в Крумовград. Това е последното „културно" събитие в града, което продължава да се обсъжда по кафенета и кръчми. Дали на Св. Валентин ще се появи стихотворение, посветено на родния край и златодобивната промишленост, не се знае. Знае се обаче, че крумовградчани са разделени по въпроса с канадската оферта. Може пък поезията да ги обедини - поне за няколко часа. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7144 |01.02.2008 Ако имаш вино, напий се днес, за грижи ще мислиш утре . 9| 38655 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му . 4| 11197 |06.01.2008 Влaстелинът на силната любов и омраза . 2| 16580 |23.12.2007 Трюфелът – скъпарски афродизиак с подозрително неугледен вид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads