Реклама / Ads
0| 5425 |17.08.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Отводняват Ларгото с пари за бедствия

.
Източник: Булфото
Ларгото на София може да бъде отводнено с пари от фонда за бедствията и авариите. Това стана ясно след инспекцията на място от културния министър Мартин Иванов и зам.-кмета на столицата Тодор Чобанов. След огледа на разкопките, разкрити при строителството на метрото под ЦУМ, министър Иванов обяви, че ще свика експертна комисия по случая с образувалите се там малки блата.
 

 

"Това блато е тъжна метафора за отношението ни към културно-историческото наследство", констатира културният министър.

 

"Няколко пъти министерството на културата е правило опит да проведе една конкурсна процедура, която е била обжалвана. Тя и в момента се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията. Очакваме тяхното решение. Надяваме се, че след това няма да се продължи през съдебно обжалване. Трябва да се намери решение. Разбира се, на първо място тази вода трябва да се изпомпа. Това едва ли ще представлява някаква сериозна техническа трудност. Аз мисля да се обърна и към комисията по бедствия и аварии, тъй като за моя голяма изненада в бюджета на Министерството на културата не съществува такъв параграф - средства за поемане на подобни аварийни ситуации. Евентуалното аварийно консервиране също е друга тема, която тази комисия ще трябва да дискутира. Трябва да ни предложат най-удачното гледище, тъй като може би ще се наложи и трета година тези зидове да зимуват под открито небе", обясни Иванов. Сега находките са завити с найлони, а около тях е заблатено и пълно с вода.

 

Мащабният проект за изграждане на Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" бе зададен още преди три години, пише „Стандарт”. Той предвиждаше до края на 2013 г. да се осъществи пълната интеграция на разкритите останки от антична Сердика, Средновековието и възрожденския период. Първият етап - пешеходна зона на Ларгото между сградите на Министерския съвет, ЦУМ, Президентството и хотел "Шератон", бе завършен за 6 месеца от "Главболгарстой”.


Вторият етап предвижда оформянето на археологическите находки под Ларгото. Той включва частично реставриране на локализираните антични структури. Освен зони на експонираната археология в частта под Ларгото бе решено да се обособят още зона за музейно експониране на демонтираните при разкопките под "Мария Луиза" останки от църква и фрагмент от хан от средновековния период. Трябва да има и сектори за експозиции на внесени от други части на града артефакти от античната епоха, както и зони за отдих с кафе-пунктове. Замисълът включва и пространство за провеждане на сценични дейности, както и зони за представяне на изложби, за експониране на колекционерски сбирки, галерии и книжарници. А третият етап визира именно откритата археологическа зона между бул. "Мария Луиза" и ЦУМ. В този сектор се предвижда експониране на разкритите археологически структури в естествения им вид.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5922 |16.08.2014 Фандъкова зове за спешна консервация на находките на Ларгото . 9| 7184 |05.05.2014 Вдигат парите за театрите, за актьорите - не . 0| 6993 |02.10.2012 Класацията на най-опаричилите се писатели за 2012 - ТУК! . 0| 6747 |26.11.2011 „Любов и пари” раздават в Младежкия театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads