Реклама / Ads
0| 5120 |07.09.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Паметникът на ген. Колев в Добрич пее ”Шуми Марица”, за да ”дръпне хора”

.
Паметникът на ген. Колев в Добрич Източник: bTV
След светещия паметник на цар Самуил, който предизвика сериозен дебат в София, Добрич има пеещ монумент. Статуята е на ген. Иван Колев, герой от Добричката епопея. Днес той ще бъде открит най-тържествено от премиера и други високопоставени политици.
 

Идеята за изграждането на монумента е 10 години. Стига до реализация в навечерието на 100 годишнината от Добричката епопея. И тук, като в София, автор е Александър Хайтов. В крайна сметка паметникът е на стойност около 160 000 лева. 

Новото при него е, че в копитото на коня има сензор. Когато го приближиш, започва да звучи старият национален химн на България „Шуми Марица".

 

За повечето хора в града важното е, че, век по-късно, все пак има паметник – ген. Колев командва конната дивизия, намесила се в битката за Добрич в решителен момент.  До голяма степен именно на него се дължи освобождаването на Добруджа.

Притесненията са да не се стигне до гавра с мултимедийната добавка към монумента. Има и директни обвинения, че историята се подменя с кич.

 

Тия паметници са скучни, никой не им обръща внимание, такива неща дърпат хората – по този начин защити художественото си решение авторът Александър Хайтов по БТВ

„Атмосферата се усеща във военния музей – експозицията вътре, униформата му е там, сабята му е там. В същото време звучат едни записи от фронта, гранати се пръскат. Около тия скучни иначе витрини звучат едни такива… все едно си на фронта”, разказа той.

 

Той обясни, че датчикът засича „неподвижно присъствие” и пуска „Шуми Марица” с 1-минутна пауза. Именно старият химн звучал и по време на битката от преди век. Скулпторът отбеляза, че още през 1944 г. са били събрани пари за паметник, но те са изчезнали. Преди 4-5 години имало конкурс, „някой го спечели и нищо не направи”, после „Крум Дамянов тръгна да го прави и спря”, провело се „ново конкурсче” и накрая потърсили него.

 

От думите му стана ясно, че половината от парите за монумента са дошли от лидера на НФСБ Валери Симеонов – дядо му загинал в битката за Добрич.

 

Хайтов коментира и предишното си по-известно произведение – статуята на цар Самуил, чийто очи светят вечер в центъра на София. „Като пластика са си съвсем добре тези паметници. Това, че има нещо като допълнение, това не разваля паметника. Ако някой не иска да гледа очите на Самуил, да не ходи. Нощно време не се гледат паметници”, заяви той.

 

Скулпторът посочи, че е направил още два „светещи” паметника, като единият, на баща му Николай Хайтов, „говори” чрез стар документален запис. „Всичко е бъкано с електроника наоколо. Хората до такава степен са свикнали с това, другото им е скучно”, отново подчерта той.

 

Според него част от критиките срещу работата му са „поръчкови”: „Едно време се интернационализирахме, сега се глобализираме, то е едно и също. Никой не иска да има патриотизъм, да има гордо вдигнати глави”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6181 |24.08.2016 Концерт в памет на Тодор Колев на 26 август . 21| 6702 |09.06.2015 Антон Дончев: Паметникът на Самуил е внушителен! Ровят против нацията! . 7| 10788 |02.02.2015 Рут Колева взриви бунт срещу Саня Армутлиева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads