Реклама / Ads
0| 5548 |02.12.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Панаирът на книгата тръгва от театър „Българска армия"

.
Източник: Булфото
Традиционният панаир на книгата официално ще бъде открит на 9 декември в НДК, но тази година коледните празници на словото и книжовниците ще тръгнат на 5 декември от фоайето на театър „Българска армия". Интересната идея е на фондация „Аскеер" и нейния председател актьора Милен Миланов.
 
Военния театър става домакин на специално изготвената програма, в която са включени 5 премиери на книги, две художествени изложби и няколко мултимедийни акции. За целта ще бъде открит и временен щанд, в който ще се продават и нови коледни заглавия. Същата вечер от 18:30 ч. ще бъде открита живописната изложба на Светослав Светославов - Славето, представена от съпругата на художника - актрисата Татяна Лолова, пише "Животът днес". След това проф. Стоян Атанасов ще въведе почитателите на Цветан Тодоров в същността на новата му книга, озаглавена „Гоя в сянката на Просвещението".

На 9 декември писателката Диана Петрова ще прочете откъси от романа си „Синестезия", а Ивайло Пеев - лицето на „Група 9", ще говори за книгата и за нейната авторка. За феновете на Диана и Иво ще има и изненада - те ще могат да видят специален видеоразказ, нарочно подготвен за тази премиера. Два дни по-късно, в четвъртък, но от 19 ч. клубът „Максим" към театъра ще се опита да побере многобройните почитатели на мълчаливия мъдрец и голям театрален режисьор Димитър Гочев. Той неотдавна напусна бруталния ни материален свят, но духовният му пример по европейските сцени ще остане да витае още дълго време.

Повод за събитието е току-що появилата се книга „Фокус: Dimiter Gotscheff", посветена на българския творец, работил до края на живота си в Германия. За творчеството на театрала ще говорят проф. Георги Каприев и проф. Виолета Дечева, двама от най-добрите познавачи на Явлението „Гочев". Със специална мултимедийна програма ще посрещне гостите си и Боримир Дончев - Борей, чиято втора част на романа „Самира" е вече по всички обиталища на книги. Срещата е запланувана за 12 декември, петък, отново в клуб „Максим".

За финал на тази необичайна петдневна книжовна атракция е оставен духовният пир за почитателите на съвременното фентъзи и по-точно на галактическия Толкин. Датата е важна - 16 декември, а в центъра на вечерта ще са две томчета в един футляр - едното е романът „Наследникът" на писателя Любомир Николов - Нарви. Тази книга изцяло е вдъхновена от творчеството на Толкин и - внимание! - другото заглавие е „Забравени сказания", също от Николов. Книгата е уникално продължение на фантастичния епос на Толкин, но ще се раздава като безплатно 250-странично приложение заради претенциите на наследниците на магьосника, който сътвори „Властелинът на пръстените".

Преди премиерата ще бъде открито и изложението „Parma Eldalieva I", също посветено на Дж. Р. Р. Толкин. Автор е Цветелина Крумова, която ще покаже копия от страниците на първата в света книга със специално разработени и калиграфирани елфически букви. Експозицията е част от едноименния проект на Крумова, включващ седем калиграфски тома, множество карти и допълнителни материали, изцяло в духа на Негово Величество Толкин и елфическата култура и изкуство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5970 |25.09.2014 „Три дни в Сараево“ тръгва от София . 14| 8125 |24.09.2014 Бойко герой в книгата на Хилъри Клинтън "Трудни избори" . 2| 6078 |15.09.2014 Книгата, повлияла днес повече от Библията, е за Хари Потър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads