Реклама / Ads
157| 146477 |29.07.2011

Пътеводител на най-добрата шкембе чорба в България

.
Възхвала за амброзията
Пред шкембето всички са равни! Ядат го с еднаква охота банкери и депутати, учители и писатели, шофьори и прости бачкатори. Както не може да има „малко бременна жена”, така и в мненията за шкембето липсва половинчатост – не познавам хора, които „горе-долу” да харесват шкембе чорба. Отношението към това традиционно национално ястие е по Ботйовски изчистено и крайно – хората или силно го любят, или люто го мразят – среден път при шкембето няма!

Чорбата се явява обединител на нацията – тя свързва леви и десни, сини и червени, бедни и богати. Затова изобщо не се изненадваме, че лидер на „Атака” в Шумен си хапва сутрин вкусната чорбица не къде да е, а в кръчмата на бай Хасан Турчина. А не е ли знаменателен фактът, че видната банкерка Петя Славова е започнала стремителния си възход в кариерата не къде да е, а като сервитьорка в култовата варненска шкембеджийница „Гюрлата”. Досега не е правено проучване за съотношението на българите, които обичат шкембе, и тези, които го мразят. За последните можем само да кажем, че душата на неядящия шкембе е изсушена и свита, непорочната му поза на трезвеник е прикритие за анонимни и отвратителни постъпки, да ме прощава Джон Стайнбек. За всички нас останали, които принадлежим към уникалната порода „Източноевропейски шкембояд”, е следният пътеводител на местата в България, където правят най-добрата шкембе чорба. Христо Кьосев, главен шкембограф
1 Айтос
Малкия бекир (истинското име е ресторант „Градина”). Намира се след Айтос на стария път Бургас – Карнобат (за съжаление трябва да се лишим от новата магистрала, за да стигнем дотам). Освен шкембето и останалата кухня е супер – агнешка дробсарма и т.н.

2 Асеновград

Заведението е „Бялата къща“- срещу бензиностанцията на „Лукойл” на изхода към Първомай. Местният специалитет се казва „3 в 1“- шкембе, език и телешко варено.
Другото добро място в региона е на разклона за Поповица, кръчмата се казва „Демета”.

3 Благоевград

Правилното място е гостилница „Стефани” на бул. „Джеймс Баучер” 10, намира се близо до полицията.

4 Ботевград

Вървете „При кака”

5 Бургас
За съжаление най-култовата шкембеджийница в страната по време на соца – „Първи май”, отдавна не съществува. По ирония на съдбата днес там се помещава Макдоналдс...
Затова пък невероятна шкембе чорба сервират в иначе невзрачното заведение „Бистро 33” на ул. „Марин Дринов” 35 в квартал „Победа”, точно до затвора. Предлага 3 вида шкембе – агнешко, свинско и телешко! Бистрото държат двама братя – Драгомир и Стефан Попови – всеотдайни, трудолюбиви и достойни българи. Работили са в Щатите, оттам и името на бистрото – подобно на американските кръчми, кръстени на номерацията на магистрали и пътища.
Сполучлив резервен вариант е капанчето „При Къдравия” – в северния край на крайбрежната алея на новия плаж, малко преди паркинга, вляво.

6 Варна
Гостилницата „Добър апетит” до жп гарата е известна най-вече като „Гюрлата” - всички я знаят, баровци от банки и офиси, бачкери, мангали, наточени пички и пр. За познавачите това е мястото с най-добро шкембе в България, а може би и във Вселената. Всъщност кръчмата е наследница на легендарната стара „Гюрла” в кв. „Младост” зад Мебелната палата на пътя за София. През 90-те години тук на дълги опашки рано сутрин търпеливо изчакват реда си кисели мутри, махмурлии кофражисти, чиновници с папки, подранили ученици и пенсионери с канчета. Младо, красиво и още никому неизвестно момиче е сервитьорка там – казва се Петя Баракова. Оттам тя ще отиде в София, ще продължи работа в х-л „Рила”, ще се омъжи за петролния бос Митко Събев, ще се разведе и ще се издигне до днешната знатна дама в банковия сектор Петя Славова.

7 Велико Търново
Със сигурност най-доброто шкембе в града правят в снек-бар „Света гора“ на бул. Никола Габровски №78 (на автогара „Запад”). За съжаление не работи в събота и неделя. Тогава добър резервен вариант са двата ресторанта „Щастливеца” в центъра. Много добро е и шкембето в „Малкия Интер” до Царевец, чийто собственик - художникът Дидо, много разбира от тези работи.

8 Видин

Тъжна работа. Няма ги вече четирите култови кръчми, в които точно в 6 часа всяка сутрин са сервирали горещо шкембе - „Мигата”, „Ведерник”, „Тенекето” и „Димят”. Местните го съчетавали с „мечка” – халба, в която хоремагчиите наливали 250 г вино и го разреждали с 250 г лимонада. Днес, за да хапнеш шкембе в крайдунавския град, трябва да отпрашиш десетина километра до заведенията по околовръстното шосе по пътя за бъдещия „Дунав мост 2”

9 Враца
Закусвалнята на бензиностанция „Вангелов”

10 Габрово
Правилното място е механа-ресторант „Алманах” на ул. „Николаевска“ 100.

11 Добрич
Най-добрата оферта за нощен живот в Добрич за петък вечер е: Музика и танци в „Звезда” или „Бакарди” и към 4-5 ч. на шкембе в „Герана“ (резервни варианти – „Банана” и „Диси”). Така поне пише по форумите.

12 Дулово
Ако минавате оттам, спрете в ресторант „Максима” в центъра на ул. „Ропотамо” №12. Собственичката Николинка ще ви предложи вълшебно шкембе и вкусни гозби.

13 Йоаким Груево
На разклона на селото в посока Перущица от ляво на ъгъла се намира ресторант „Въча” – страхотно шкембе! С него направо ти носят четвъртинка хляб, не се поръчва отделно.

14 Кърджали
Мястото е гостилница „Кулинар”, която обаче местните знаят като „При Бърда” по прякора на собственика. Намира се до комплекс „Рилите” в центъра. Шкембеджийницата на обновения пазар също предлага нелошо шкембе.

15 Кюстендил
Вашата дестинация е гостилница „Рибката” на ул. „Сливница“ 5

16 Лом
„Дунавски вълни” в центъра до старото кино е класиката в жанра. „Валентино” на самия градски площад също си заслужава да се опита. Друга хубава местна кръчма, където сервират чудно шкембе, е „Ломски скитник”, намира се до винпрома.
Ако искате да се наслаждавате на гледката на реката, горещо препоръчваме крайбрежните локали „Лагуна”, „Чановете” и „Красиела”.

17 Несебър
Прилично шкембе ще намерите в ресторант „Старата мелница” на ул. „Крайбрежна”, близо до бариерата на стария град.

18 Пазарджик
В града се препоръчва гостилница „Танго“. Истинско култово място обаче е турският ресторант „При майстор Неджо” на ТИР паркинга зад Шел - Пазарджик на магистрала „Тракия” в посока към София. Там не само шкембето е прелестно, но и ориенталските манджи и кебапи са просто върхът!

19 Плевен
Кръчма „При бай Пончо” на ул. „Дойран”, срещу ДНА.

20 Пловдив
Под тепетата мястото за познавачи се нарича гостилница „Ася” на улица „Георги Бенковски“ 23 в популярния комплекс „Капана” в центъра. Тук шкембето е само българско (а не внос от САЩ, Аржентина, Италия, Австралия, както е на повечето места днес), варено е дълго и бульонът е прекрасен (в повечето кръчми днес взимат наготово сварено и нарязано шкембе, което обаче няма аромата на оригинала). Застройката е с кисело мляко, чорбата е умерено гъста – точно колкото трябва. Прелест!

21 Поморие

„При Стойко” в новия град („Квартала”). Упътване от форум: „Влизаш в Поморие през първата отбивка откъм Варна, караш около 200 м, свиваш по първата възможна пресечка вдясно, караш още около двеста метра и спираш вдясно.”

22 Русе
Гостилница „Останкино”, намира се срещу Халите. Пробвайте и новото „Приятели” като втори вариант.
23 Сандански
Потърсете мястото с не много оригиналното, но показателно име „Шкембеджийницата”.

24 Силистра
Идете направо в гостилница „При бай Данчо” на речното пристанище.

25 Сливен
Ресторант „Приказка” в центъра – отлично шкембе и кухня като цяло. Също така закусвалнята на автогарата предлага автентично шкембе. Като резерва ще споменем ресторант „Океан” в квартал „Ново село”, където освен рибни специалитети има и много добро шкембе. На 16 км извън града по пътя за Бургас е крайпътна гостилница „Бялата чешма” – едно задължително шкембе заведение.

26 Созопол
Мястото е до автогарата, нарича се бирария „София”, но иначе го знаят като „При шопа” или „При Митко”, на името на собственика. Резервен вариант в рибарския град е пицария „Джордани” на плажа.

27 София
Бирария „Дивака” на малките 5 кьошета е за любителите на добре измитото и немиришещо шкембе.
За любителите на „натуралния“ вкус препоръчваме кръчма „Жули“ - София, Зона Б-18, бл. 9.
В квартал „Иван Вазов” на пазара до подлеза се намира заведението „Амира“ с добро шкембе.
Познавачи препоръчват и гостилница „Лозата” в Лозенец на ул. „Йоан Екзарх” 21.
В Драгалевци е наистина култовата за шкембето „Гатова кръчма”, но за съжаление това лято е в ремонт.
В Горубляне не подминавайте гостилница „Окото”.
Извън София по Бистришко шосе, малко след Железница, на ляв завой, отдясно, ханче „Ярема“ - скъпичко, но иначе отлично шкембе.

28 Стара Загора

Закусвалня „Македония”, намира се в индустриалната част на града на стотина метра от супермаркет „Кауфланд”. Отлично телешко шкембе, при това - големи порции.

29 Търговище
В механа „Хаджи Генчо” го правят с много любов. Нещо много важно – по желание на клиента могат да то застроят с кисело или с прясно мляко. Браво!

30 Хасково
Меката на шкембето тук е гостилница „Лунария”, по-известна като „При Кольо”, намира се близо до магазин „Аско-Деница”.

31 Шипка

Ако преминавате Шипченския проход, спрете на паркинга на най-високата точка, преди да започне спускането – шкембето в гостилницата е истинско, с доста силна запръжка.

32 Шумен
Щом става въпрос за добра шкембе чорба, мястото е „Шанел“. Според форумите тук лидерът на „Атака“ редовно яде шкембе. Забележете - при бай Хасан! Намира се, като се тръгне от бензиностанция „Лукойл“ в посока училище „Княз Борис I“, вляво е заведението.
Извън града много популярно шкембе средище е бистро „Стефани” на разклона на пътя за с. Мадара.

33 Ябланица
Ако идвате откъм Варна, преди да се качите на магистрала Хемус към София, спрете за едно хубаво шкембе в кръчмата „Роден край”.

34 Ямбол
Зевзеци се шегуват, че в Ямбол е най-хубавото шкембе, защото сливналии не го ядат и го изхвърлят в река Тунджа – докато стигне Ямбол, където местните го ловят, то е прекрасно измито и готово за варене. Препоръчваме заведението „Лира“, точно до Гранда (вече Планета Пайнер).

Христо Кьосев, главен шкембограф

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. НАТФИЗ пред закриване, аматьори изядоха хляба на профитата 22| 9287 |29.07.2011 . Демократично-алчният туризъм преля кафяв от лакомия 45| 10893 |27.07.2011 . Снахата не е балдъзата! 2| 8374 |26.07.2011 . Владимир Висоцки и любовите му 9| 35405 |25.01.2013

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО