Реклама / Ads
0| 8681 |19.04.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Пет номинации, една награда "Стоян Камбарев 2010"

.
Режисьорът Стоян Камбарев
Актьорът Камен Донев, режисьорите Камен Калев и Явор Гърдев, поетът и писател Тома Марков и визуалният артист Бора Петкова са претимата номинирани за престижната театрална награда “Стоян Камбарев”.
 

Призът ще бъде връчена за първи път на официална церемения днес от 19 часа в “ Sofia live club” на Националния дворец на културата.

Победителят в конкурса ще получи специално изработена бронзова статуетка от художника Кольо Карамфилов, Почетна грамота и паричната премия от 3000 лева, осигурена от основния партньор на Фондацията - Ордена на Тамплиерите от Йерусалим - O.S.M.T.J. в лицето на н.п. Д–р Димитър Кочев.

Културното събитие се организира по идея на Фондация за изкуство “Стоян Камбарев”, създадена през 2008 г. по повод 10 години от ранната загуба на емблематичния творец. Нейни основатели са кръг от приятили и съмишленици на Камбарев, сред които Кольо Карамфилов, Самуел Финци, Бойка Велкова, Димитър Гочев, Бойко Богданов, Георги Лозанов, Светлин Нейнски, Kремена Димитрова, Елин Рахнев и други.

По думите на актрисата Деси Тенекеджиева, председател на Фондацията, желанието на всички е, чрез ежегодна награда на името на Стоян Камбарев, да бъдат откривани и подпомагани млади творци за нетрадиционен поглед и за полет в изкуството.

Водещи на церемонията за връчването на Наградата за изкуство “Стоян Камбарев” ще бъдат журналистите Дияна Найденова и Драго Симеонов. В концерта, съпътстващ проявата, ще участват талантливи и популярни български музиканти, които обичат театралното изкуство и подкрепят дейността и целите на Фондация “Стоян Камбарев”. Сред тях са джаз изпълнителят Васил Петров, актрисата и певица Деси Тенекеджиева с младият пианист Боби Вълчев, перкусионистът и певец Калин Вельов, атрактивните момичета от струнен квартет “Стрингс”, виртуозният китарист Димитър Кърнев, Дидо от D2 и талантливият ученик Росен Карамфилов.

Медийни партньори на проявата са Канал 3, Дарик радио, Dir.bg и БулФото. Специалните изненади за номинираните и гостите са осигурени от Domaine Boyar, CenTransit.bg, Bansko Royal Towers и Florimont.

Стоян Камбарев (1953 - 1998)
е един от емблематичните български театрални режисьори на 90-те години. Притежаващ многопосочен талант – на творец и магнетична личност, за него театърът е издигнат в култ и превърнат в тотално изкуство. Неконвенционален, вглъбен, интелигентен и чувствителен, Стоян създава свой собствен стил, който го прави различен и несъвместим с никакви театрални групи и кръгове.

Верен на своята философия и морал, той остава чужд на професионалната конюнктура, която прави изкуството му автентично, неповторимо. Познал отвътре особеностите на театралната машина, Камбарев я взривява със своята огромна интелектуална енергия, изключителен талант и математическа прецизност, в резултат на които се раждат истински театрални шедьоври.

Стоян Камбарев е режисьор на знакови театрални постановки, сред които "Ревизор” от Н. В. Гогол, “Любовникът” от Харолд Пинтър,  “О, щастливи дни” от С. Бекет, “Междучасието” по Кънчо Стойчев, “Любовни булеварди” от Срефан Цанев, “Женитба 1” по Н. В. Гогол, “Побъркани от любов”, “Редници” по Алексей Дударев, “Идеалният мъж” по Оскар Уайлд, ДТ “Сава Огнянов” (Русе), 1984г., “Солунските съзаклятници” по Г. Данаилов.

Безспорни хитове са неговите спектакли „Завръщане у дома” от Х. Пинтър, „Музика от Шатровец”, „Черна дупка”, „Майката” по М. Горки, „Януари”, „Три сестри” по А. П. Чехов, предизвиквикали фурор на всички сериозни български и международни театрални фестивали.

Признание за огромния му талант са множеството награди: Награда за млад режисьор на САБ, I-ва Награда за режисура на Националния преглед на българската драма и театър, II-ра Награда за режисура на Националния преглед на камерния театър, Аскеер” (1996г.) за режисурата на “Майката” и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6296 |04.03.2010 Актьор и рeжисьор мерят сили за престижна награда . 1| 5866 |18.02.2010 Четирима кинаджии получават наградата на София . 0| 5759 |29.01.2010 „Източни пиеси” с награда в Триест . 1| 5591 |04.01.2010 Пиеса на Олби грабна наградата на независимата критика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads