Реклама / Ads
0| 6005 |12.10.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Поляк се окичи с голямата награда на триеналето в София

.
Творбата на Томаш Богославски Източник: БГНЕС
Томаш Богуславски от Полша бе щастливецът, който грабна голямата награда на шестото Международно триенале на сценичния плакат - София 2010.
 

Две равностойни награди бяха присъдени на Кирил Златков, България и Франсоа Каспар от Полша, които получиха бронзов плакет на триеналето. Награда за млад автор отиде при Страхил Димитров, а на Арт директорс клуб – София за български автор – при Стефан Десподов. Десислава Десева беше отличена като студент, участник в триеналето.

От днес до 5 ноември 2010 година всички изложбени зали на галерията на СБХ, ул. "Шипка" 6 ще бъдат отворени за посетители и ценители на това изкуство. И тази година неговите организатори са си поставили за цел  да създадат една атрактивна професионална платформа за сценични плакати, за  нови идеи и възгледи в съвременните визуални и сценични изкуства. Както те самите казват "триеналето е не само "спасителна акция" за "съживяване" на един все по-рядък и изчезващ елемент от нашата културна среда - сценичния плакат. Заедно с това то е опит (почти уникален за България) за провокиране, изследване и промяна на нагласите и очакванията в онези гранични полета, в които се срещат визуалните изкуства, рекламата и обществените комуникации."

Впечатляващото количеството (без аналог в досегашните издания) на млади български автори (над 50) е свидетелство за интереса и необходимостта от подобно начинание. В голямата си част това са творчески дебюти на студенти или на току-що завършили НХА – възпитаници главно на катедрите "Плакат и визуална комуникация" и "Рекламен дизайн", което подсказва още една от възможните бъдещи посока за обмен, казват организаторите на форума.

След 6 издания и 16 години триеналето вече е показателно и в някаква степен определящо за тенденциите и посоките в графичния дизайн, както в локален, така и в световен план. Поривът за съизмеримост с високите световни образци като средство за налагане и отстояване на професионални критерии е водещ възглед при подбора на съпътстващите изложби и при съставянето на международното жури. Неговите чуждестранни членове са великолепни и признати автори, знакови имена в световния графичен дизайн – те са не само представители на водещи национални школи (Полша, Франция, Финландия), а и сами, като професори по плакат с множеството последователи и ученици, са сред онези фигури и авторитети, които реално влияят върху бъдещето на плакатното изкуство.

Сред гостите на триеналето са основателите и директори на две от най-авторитетните международно изложение за плакат – международното биенале на плаката във Варшава (Лех Майевски, Полша) и Фил Рисбек – професор в университета в Колорадо, той е главната фигура в организацията на престижното международно биенале на плаката - Колорадо, САЩ, което самият той ще представи в лекция и мултимедийна презентация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8277 |25.09.2010 Кристо обиден, зарязва престижна награда . 3| 5923 |09.06.2010 Кичат Вайда с награда на Русия . 8| 5944 |07.06.2010 Наш математик с филмова награда в Сиатъл . 0| 8681 |19.04.2010 Пет номинации, една награда "Стоян Камбарев 2010"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads