Реклама / Ads
7| 7566 |25.04.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Последната линейка на София тръгна за Кан.

.
Български документален филм номиниран на фестивала в Кан
 
И тази година, международния филмов фестивал в Кан, няма да мине без българско участие. Добрата новина за българските кинаджии е номинацията на документалния филм «Последната линейка на София».

Лентата на режисьора Илиян Метев и продуцентът Димитър Гочев (Камера, СИА) е номинирана в официалната селекция на престижната Semaine de Critiques - Cannes 2012 (Седмица на критиката). Това е огромен успех за българското документално кино, като «Последната линейка на София» е първия български документален филм, който получва официална номинация в Кан.

«Последната линейка на София» е ко-продукция между България, Германия и Хърватия и е заснет с подкрепата на ИА НФЦ (Национален филмов център). Филмът ще направи световната си премиера по време на фестивала във френския град.

Реални действащи лица във филма са д-р Краси Йорданов, мед. сестра Мила Михайлова, Пламен Славков – шофьор на линейката, които също получиха официални покани за премиерата на филма в Кан.

Този филм е за приключенията на един доктор, една медицинска сестра и един шофьор на  софийска линейка от Бърза помощ. Борейки се срещу една лавина от абсурди на една разпадаща се държавна медицинска система и едва изкарвайки достатъчно пари да осигурят собственото си оцеляване, тези тримата просто се борят да спасят човешки живот. На фона на социалните и политическите заболявания на вероятно най-бедния и корумпиран член на евросъюза ще бъдем водени през тази история чрез човешките качества на нашите герои, техните благородни постъпки и тяхното чувство за хумор.

В град, където 13 линейки се борят да обслужат едно експлодиращо население от почти 3 милиона жители, нашият герой е 47 годишният Краси: той никога не спи, вечно запалената цигара не слиза от устата му, смяната, в която спасява човешки животи продължава 48 часа. Краси е доктор на една от последните линейки в София, и днешният му ден не започва никак добре...

Екип:
Продуцент Димитър Гочев                                                                              Изпълнителен продуцент  - Лора Ченакова                                  
Режисьор Илиян Метев                                                     
ОператорИлиян Метев                                                                                                 
Монтаж – Илиян Метев, Бетина Ип                                                                 Звукорежисьор – Том Кърк (Мисия Лондон)
Екипа изказва специални благодарности на професор Димитър Раденовски – изпълнителен Директор на УМБАЛС «Пирогов»
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9587 |22.03.2012 Големият синигер става символ на София . 1| 7046 |19.03.2012 Кой грабна наградите на София Филм Фест 2012? . 0| 9748 |20.12.2011 Великите фламенко танцьори Рохас и Родригес пристигат в София . 7| 6269 |21.11.2011 Патриарх Максим номиниран за почетен гражданин на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads