Реклама / Ads
2| 5234 |09.06.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Православна музика оглася Поморие

.
От днес Поморие е домакин на Международния фестивал на православната музика „Св. Богородица – Достойно есть”. Черноморският град посреща най-добрите изпълнители на църковни песнопения от България, Русия, Сърбия, Украйна, Беларус, Латвия и Молдова.
 

В продължение на пет дни ще бъдат представени 31 православни църковни хорове,  18 от които участват във форума за пръв път. Ще се изявят 278 български и 424 чужди изпълнители на църковни песнопения, които ще имат възможност да покажат своя талант предпред публика в храм “Св. Рождество Богородично” в града . 

В категория „Източно пеене” вземат участие клиросни певци и/или свещеници, както и камерни формации. Домакините и гостите на Поморие ще имат възможност да видят смесени и еднородни хорове или вокални състави. Едно от задължителните условия на фестивала е всеки състав да изпълни хвалебственото песнопение „Достойно есть”.

Представянето на участниците ще бъде оценявано от компетентно 4-членно жури под ръководството на доц. Стефан Димитров, преподавател в Богословския факултет - София. Най-добре представилите се ще получат възможност да изнесат самостоятелен концерт със свободна програма в Несебър или Бургас, както и възможност да се включат в празничните Св. Литургии, които ще бъдат отслужени по време на православния фестивал.

В съпътстваща програма на международния фестив в Поморие са включени редица семинарни занятия, съобщи Дафинка Станева - фестивален директор. Това е напълно резонно поради засиления интерес към православната музика, към нейното съхранение и разпространение, към създаването и изпълнението на нови православни песнопения. Това е и основният мотив на организаторите за седма поредна година да посрещнат хорове от България и от целия православен свят в живописния черноморски курорт.

Не случайно са избрани и дати за изпълняването на православните църковни песнопения. На 11 юни Православната църква празнува чудото, случило се през 982 година - срещата на българския монах от килията “Успение Богородично” към манастира „Пантократор” на Св. Гора Атонска с посланика на Божия промисъл. Върху каменната плоча, която и до днес се пази там, е оставено неръкотворно издълбано началото на боговдъхновената хвалебна песен “Достойно есть”, с която православният свят възхвалява Божията Майка.

Форумът ще открие кметът на Община Поморие инж. Петър Златанов пред храма “Св. Рождество Богородично” в общинския град.

Седмото издание на фестивала, който ще продължи до 13 юни, се провежда под патронажа на Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5853 |26.04.2010 Български музиканти търсят помощ от Борисов . 9| 6393 |15.03.2010 Музиканти притискат премиера за 210 млн. лева . 5| 7704 |30.12.2009 БГ радио подреди 1000 хита на родната музика . 0| 5633 |08.12.2009 Балкански награди за музика връчва наша ТВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads