Реклама / Ads
2| 8376 |09.02.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Предлагат изгодно Пикасо и Шагал

.
Една от творбите на Шагал, изложена в Галерията за модерно изкуство
Творби на Пикасо и Шагал се продават на изгодни цени в софийската Музейна галерия за модерно изкуство.
 

Откритата наскоро столична галерия за модерно изкуство представя уникални графични творби на Пикасо от най-късния му творчески период. „В ограничен тираж от само 50 отпечатъка, техника суха игла, подписани от самия Пикасо, графиките ще могат да бъдат оценени от колекционери и ценители с усет към необичайното, екзотичното, еротичното”, убедени са от галерията.

Докато на световния пазар цената на тези изключително графики започва от 10 000 $, то Музейна Галерия за Модерно Изкуство обещава на заинтересованите ценители „достъпни цени, съобразени с условията на българския пазар”.
Създадени през 1971 г., две години преди смъртта на художника, графичните творби са включени в серията 156, завършена в периода 1970 – 1972 г. и наречена така поради самия им брой.



Графика на Пабло Пикасо от най-късния му творчески период

За разлика от ранните му графики, където женското начало присъства по-бегло, тук вече е основен предмет на изображение и с подчертано еротични елементи. Графиките се отличават и с геометрично начупени линии, характерни за кубизма, но преобразени по нов начин, свободен рисунък в сенситивно-експресивен маниер.

Галерията представя и 4 литографии на Марк Шагал, подходящи както за начало на една графична колекция, така и за обогатяване на вече съществуваща. Литографиите са създадени в периода 1960 - 1979г. и са включени в специално графично издание от 5 тома, издадени в Париж от Andrе Sauret.



Литография на Марк Шагал

Творбите “L’inspire”, “Le couple a’l arbre” и “Untitled” представят любимите теми на художника – любовта, романтиката и носталгия. В “Le jeu des acrobates” е показано голямото увлечение на артиста към темата за цирка – източник на вдъхновение за много от картините му. За Шагал циркът, както и животът е едно магическо и завладяващо представление, което се появява и изчезва неусетно бързо. Ето как, умението на Шагал да смесва реалното с фантастичното, в съчетание с ярките, наситени цветове остава и до днес изключително въздействащо.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7542 |22.01.2010 Дали, Пикасо и Шагал гостуват в изложба . 10| 11776 |29.12.2009 Забавление "умри от скука" предлагат родните тв по Нова година . 2| 7405 |12.12.2009 Литография на Пикасо не откри ценител в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads