Реклама / Ads
0| 5332 |04.11.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Представят за първи път нобелистката Херта Мюлер

.
Източник: news.bg
Днес за първи път ще бъде представена у нас книгата на Херта Мюлер "Всичко свое нося в себе си". Събитието ще бъде от 17:30 часа в Столична библиотека (пл.Славейков 4, зала "Любов"). Негови организатори са издателство Сиела съвместно с Гьоте Институт и Столична библиотека.
 

"Всичко свое нося със себе си" е романът, с който носителката на Нобелова награда за литература за първи път се появява на българския книжен пазар. Очаква се да излязат и други нейни творби: "Паспортът", "Страната на зелените сливи", "Още тогава лисицата беше ловец".

Херта Мюлер е родена на 17 Август 1953 г. в немското селце Ницкидроф, в немскоезичната част на Банат, Трансилвания (Румъния).

Именно заради годините, през който живее в древната немска община, допринасят за факта, че първите ѝ творби са не на румънски, а на немски, както и не случайна е тематикатата на произведенията й -тежките условия на живот в Румъния при режима на Н. Чаушеску и преследванията срещу румънските немци при комунистическото управление в страната.

Освен това бащата на Херта е бил офицер и е служил във войските на SS. През 1945 година много от румънските немци са депортирани в СССР, включително и майка й. Семейството прекарва пет години в трудов лагер на територията на Украйна.

Иначе Херта учи в университета на Темишвар немска и румънска литература, където се сближава с неформалната група от немскоговорящи литератори, наречена Aktionsgruppe Banat.

По-късно започва работа като преводач и превежда инструкции за импортираните в ГДР. В свои интервюта споделя, че независимо от шума и неблагоприятните условия, пише някои от романите си на работното си място, към които е много по-прецизна, отколкото към самата си преводаческа дейност.

Такава е практиката по онова време - да мамиш системата през социализма колкото можеш, защото така или иначе тя ще те измами. След отказ да сътрудничи на Секуритате е уволнена.

Днес Мюлер споделя, че всяко посещение в Румъния за нея означава и връщане в друго време. „Време, през което никога не съм знаела кое в собствения ми живот е случайност и кое - инсценировка." И все още има чувството, че я наблюдават.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5666 |04.05.2010 Представят постиженията на родната археология в Несебър . 1| 7452 |25.02.2010 Закачлив таралеж и синьо куче представят в изложба . 0| 6160 |16.02.2010 Антично съкровище представят в НИМ . 4| 6134 |10.02.2010 Представят тоталитарното изкуство в музей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads