Реклама / Ads
31| 11375 |18.04.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Премиера на филм за Яна Язова препълни „Одеон”

.
Люба Кулезич с литературния историк Цвета Трифнова Източник: снимки Вяра Йовева, Frognews.bg
Премиерата на документалния филм на Люба Кулезич за Яна Язова „Две или три неща, които знаем за нея” напълни салона на филмотечното кино „Одеон”.
 
 
Не бяха само поканените приятели. Имаше доста зрители-доброволци, дошли водени от любопитство към писателката с уникална съдба на литературен отшелник през годините на соца.

Нямаше ги елегантните папионки на културата. Нямаше ги светилата от медиите и техните ВИП-ове. Кинорежисьорът Киран Коларов беше дошъл със съпругата си, преподавателката по актьорско майсторство Елена Баева. Зрителите, светнати по въпроса "кой кой е вбългарското кино" забелязаха, че към публиката се присъедини и Петър Попзлатев, авторът на култовите ленти „Аз, Графинята” и „Господ слезе да ни види”. 

Като запален киноман актрисата Марта Вачкова не пропусна и тази премиера. Тя се появи с приятеля си, известният документалист Иван Младенов. И след прожекцията продължиха да обменят впечатления и светски новини на чаша вино в новото кафе, стараещо се да придаде уют и атмосфера на старото филмотечно убежище.



Люба Кулезич в компанията на документалиста Огнян Гелинов и ексшефа на НФЦ Димитър Дерелиев

Ккинокритичката на „Култура” Геновева Димитрова сама представяше киноведската гилдия. Операторът на „Осъдени души” и „Адаптация” Христо Тотев също свари да види как са се справили със снимките на филма за Яна Язова операторите Пламен Сомов и Иван Тонев. Славните аниматори на „Фрогнюз” се вглъбиха да рисуват нещо ново за любимия си сайт незабавно след прожекцията. Силна беше групата на колеги журналисти на авторката: от БНР, дори от БНТ и от някои многотиражни вестници. Хумористът Йордан Томов от „Стършел също беше сред присъстващите.

С красиви рози се появи Найо Тицин, чиито репотртажни кадри от 2002 г. за взрив на столичната улица „Яна Язова” са използвани във филма. Беше Маргарита Методиева, хубавата шефка на КОДАК-България. След като цял час гледаха и сравняваха версии за уникалния жребий на красавицата Язова, някои от зрителите забелязаха и коментираха, че сестричето на тъмносиния депутат Веско Методиев много прилича на нея или поне на една от снимките й от звездния й преиод преди 1944 г.

Скулпторът Сашо Хайтов дойде да пази прожекцията от лоши думи и очи заради съучастието си в идеята на филма той именно да извая барелефа на Язова за фасадата на дома й на ул. „Раковски” 161. Сниман е в процеса на работа в собственото му ателие до момента, в който заедно със свой приятел окачват паметната плоча. Синът на писателя Николай Хайтов внася дух на преоткриване и преосмисляне на една посмъртно подстрекавана война между двамата писатели. Лентата предлага свой прочит и отхвърля булевардната мълва, че Хайтов е искал да възпрепятства излизането на романа "Левски", открит и разчетен от чернови 12 години след подозрителната кончина на авторката му.

На премиерата дойдоха и другите герои на "Две или три неща, които знаем за нея" – Катя Иванчева, жизнена дама с огромен стаж в библиотечното и просветителсокот дело, дъщеря на секретарката на проф. Балабанов. Литературният историк Цвета Трифонова пристигна без да се набива на очи. Но тя е първата,  събрала и издала изключителния епистоларен роман между професора-класик и неговата литературна Галатея.

Беше Димитър Дерелиев – Дарзи, член на борда на американските купувачи на Киноцентъра „Ню Имидж”, документалистите Огнян Гелинов, Анна Петкова и Атанас Киряков. На прожекцията се появи и Боряна Димитрова, продуцентката и авторката на "Кино по ноти" по БНТ. Поетесата Валя Радинска е отдавнашна почитателка и познавачка на поезията на Язова. Тя също беше забелязана сред зрителите, както и актрисата Ина Попова заедно със съпруга си, художникът Георги Липовански.

Според Кулезич приятното било, че премиерата  на "Две или три неща, които знаем за нея" е събрала много интелигентни лица и млади фасони.
Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7814 |17.04.2009 Виктор Пасков отлетя при Георг Хених . 19| 20368 |13.04.2009 Загадката «Яна Язова» за първи път на кино . 5| 7006 |27.03.2009 Мутафова и Калоянчев изгряха със звезди в . 9| 38656 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads