Реклама / Ads
4| 10234 |17.11.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Прочетете! Рубльовка – правилата на играчите

.
Кое обединява най-влиятелните хора в днешна Русия – политици, олигарси, хората на изкуството, героите от светските хроники? Отговорът е: тяхното местожителство. Ако действително означаваш нещо в тази страна, адресът на твоя дом неизменно е един – митичната Рубльовка.
 

Това дава привилегии, немислими за обикновения човек, но носи и своите неудобства. Например да чакаш с часове на пътя, за да мине кортежът на руския президент и да бъде отворено единственото шосе, което води до бляскавите резиденции на най-влиятелните хора в Русия. Това обаче са незначителни проблеми. За да оцелееш в елитното общество, си длъжен да спазваш много по-строги, неписани правила. Една погрешна крачка може да струва скъпо – да загубиш власт, свобода и най-страшното в очите на големия играч – парите.

 

Книгата разкрива множество драматични и комични истории от живота на обитателите на най-скъпото място за живеене в Русия, та дори и в Европа, някои от които са на границата на здравия разум. Например как известен олигарх налива милиони долари в опити да се създаде хапче, осигуряващо безсмъртие, как друг негов „колега“ купува цяла страница в популярен европейски всекидневник, за да се отрази състезание по надбягване с моторни лодки, в което побеждава именно той, защо Роман Абрамович затваря цял ресторант, за да си поръча една зелена салата без подправки и минерална вода за няколкостотин долара. Читателят ще научи от първо лице още много любопитни факти за живота и навиците на някои от знаковите руски милиардери, например какво се случва в последните часове преди ареста на Михаил Ходорковски. Ще разбере и какво е да си „трендсетър“ в едно снобско общество. Не на последно място е поставен въпросът как се оцелява в страна, в която всичко зависи от волята на нейния всесилен лидер. Сред героите на книгата са стари познайници: Ходорковски, Авен, Абрамович, Прохоров, Дерипаска, Фридман и много други добре известни фигури от руския елит. 

  

Без излишна агресия и с много чувство за хумор, авторът ясно показва отношението си към управлението на Путин. Ставаме свидетели на това как държавата умело манипулира и контролира опозицията и противниците на властта, как медиите чрез различни механизми са принуждавани да служат вярно на силните на деня. Разбира се, става въпрос и за неизмената симбиоза, която допълва всяка олигархична конструкция – тази между съдебната, икономическата и политическата власт. Звучи ли ви познато?

 

Валерий Панюшкин е известен руски журналист и публицист. Дълги години работи в популярни медии като „Комерсант“ и „Газета.ru“. Пише статии за „Ню Таймс“, „Ескуайър“, GQ и др. Носител е на журналистическата награда „Златно перо“. Автор е на 9 книги, сред които бестселърът „Михаил Ходорковски – пленник на тишината“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5921 |17.11.2014 В. Лилов: Евтини кабарета, не театри след реформата на Рашидов . 0| 5201 |14.11.2014 Бутиково издание на "Царицата на чардаша" с Биби Икономова . 19| 13261 |14.11.2014 Фрог оплакна очи из най-красивата софийска сграда . 9| 12058 |13.11.2014 Иде ли „Залезът на Запада“?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads