Реклама / Ads
1| 7350 |19.10.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Проект за наставничество стартира в Търново

.
Уникален проект за студенство наставничество стартира на 20 октомври в Православния богословски факултет на Великотърновския университет.
 

Проектът, който ще бъде част от българското богословско образование, има за цел разработване и прилагане системата на туторството (от англ. tutor, наставник) в помощ на преподавателите и студентите от факултета.

Основните принципи на туторството са заимствани от системата на западното образование, като за модел е използвана туторската институция в богословските факултети и институти във Великобритания (Оксфорд, Кеймбридж, Дъръм).

Основната цел на туторството е индивидуалната работа със студентите от страна на лични консултанти, които подпомагат студентите в самостоятелната им подготовка на всички равнища на тяхното образование – подготовка за контролни и колоквиуми, събиране на библиография при писането на курсови и дипломни работи, помощ при решаването на конкретни образователни задачи, развиване на различни академични умения и навици и т.н. Поради факта, че системата на туторството не е традиционна за системата на висшето образование в България, проектът предвижда в случая тя да бъде приложена първоначално като дейност на Православния Център „Проф. Тотю Коев” в координация с ръководството на ПБФ.

Като се има предвид опита на висшето образование в Западна Европа, основателно може да се предполага, че въвеждането на системата на туторството ще бъде полезна за преподавателите и студентите при ПБФ и ще нареди факултета сред първите образователни институции в България които използват тази система.

Сред задълженията на студентския наставник (тутора) влизат: помощ за студентите да разбират по-добре съдържанието на отделните дисциплини; развиване на организационните умения за самоподготовка на студентите; помощ при набавянето на допълнителни материали за обучението; помощ при изработването на курсови работи; индивидуална работа при затруднения в разбирането на академичния материал; създаване на обща атмосфера на екипна работа и взаимопомощ.

Студентите, от своя страна, избират работа с тутора на доброволен принцип. От проведената предварително анкета сред студентите, над 90% са заявили желание да работят с наставник поне два пъти седмично.

Проектът се осъществява със съдействието на фондация Покров Богородичен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7697 |25.03.2010 Български кинопроект - избран в програма на Кан . 5| 6831 |05.03.2010 Стартира турнето на Миро и "Ангел си ти" . 0| 9721 |26.02.2010 „Алиса в страната на чудесата” стартира на зелен килим . 2| 6655 |10.11.2009 Стартира нов информационен портал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads