Реклама / Ads
0| 5860 |27.12.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Проф. Ивайло Дичев: Социалните мрежи не трябва да изземват ролята на съда

.
Проф. Ивайло Дичев Източник: БГНЕС
Изцяло съм солидарен с пострадалите от насилие и злоупотреба с власт, но все някъде трябва да има и граници. Трябва социалните мрежи да не изземват ролята на съда.
 

Това споделя в свой коментар за отражението на движението Me too върху филмовото изкуство проф. Ивайло Дичев в профила си във Фейсбук. Ето какво ощ пише  той:

 

Новият филм на Роман Полански J'accuse (Офицер и шпионин) блестящо възкресява емблематичната афера Драйфус - лакмус на антисемитизма от времето на Belle epoque. Институцията не иска да отстъпи и признае грешката в присъдата си, един смел офицер жертва криерата и свободата си, за да победи истината. И разбира се Зола, създател ролята "интелектуалец", с неговото "Обвинявам", заради което му се налага да побегне в Англия.


Срашно интересно е възкресена епохата, примитивните средства на работа в котраразузнаването, където се наблюдават с бинокли и събират парченца накъсана картия от боклука, за да сглобяват телеграми. Вероятно тъкмо победата на доброто в тази срамна история прави възможно Франция да не изпадне в онзи пагубен антисемитизъм, който ще разтърси северната й съседка, макар и да има податки за него. Гледайте.


Но не за всичко това дискутират днес във Франция - групи феминистки нападат кината, където се прожектира филмът, за да спрат представянето му и да предотвратят представянето му за наградите "Цезар". Това - заради едно предполагаемо изнасилване на малолетна девойка, извършено от Полански през 1975 г., за която жертвата се сетила да се оплаче едва сега. Вярно или не няма да узнаем, защото, за разлика от процеса Драйфус, тук съдебен процес няма да има, всичко е решено предварително. Режисьорът бил опитал да се представи като жертва посредством образа на невинно обвинения евреин офицер.


Заговориха за нов Макартизъм, достигнал и нашия континент. Впрочем ако искате да се потопите в оригиналната атмосфера на Me too, гледайте сериала на Епъл The morning show. Земетръсното събитие там е един консенсусен любовен акт между по-високо стоящ журналист и редова редакторка. Стига се до уволнения, самоубийство на жертвата, та може и ще рухне и самият шеф на канала (до първия сезон сме).

 

Ивайло Дичев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7981 |26.09.2019 Вижте някои от най-големите бисери на проф. Юлиан Вучков . 2| 5708 |06.06.2019 Проф. Н. Овчаров: Дракула е живял в Свищов . 0| 6327 |10.04.2019 Ивайло Захариев: Не само на екран, но и в живота съм имал каскади . 0| 5165 |08.03.2019 Стартират националните чествания за 120 години от рождението на проф. Панчо Владигеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads