Реклама / Ads
5| 5941 |08.06.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Проф. Овчаров: До дни трябват още 200 хил. лв. за Перперикон

.
Aрхеологът проф. Николай Овчаров
Обектът Перперикон се нуждае от още 200 хил. лв. Ако до дни държавата не отпусне сумата, има опсност обектът да остане незавършен.
 

Това предупреди във Варна археологът проф. Николай Овчаров, ръководител на проучванията на скалния град. Все още недовършен е малък парцел в източната част на Акропола на Перперикон, обясни проф. Овчаров. По думите му обектът няма да се разпадне, но този участък от земя ще остане обрасъл в треволяци и няма да е приятна гледка за туристите.

Според правилата на европейските проекти, по какъвто се работи и в Перперикон, след завършването му в продължение на 5 години няма да могат да се извършват никакви строителни, археологически и други дейности, поясни археологът. До Министерство на културата са пратени писма с план-сметки. Засега обаче няма яснота колко пари ще бъдат отпуснати за Перперикон. Говори се, че 500 000 лева ще бъдат отпуснати тази година за всички археологически обекти в страната, отбеляза археологът.

"Зависими сме от климатичните условия. Ако разкопките на Перперикон не започнат до десетина дни е по-добре въобще да не започват. До 15 септември каквото се свърши, това е в България", коментира професорът. Той припомни, че става въпрос за разкопки, които са свързани с туризма и движат един от най-печелившите сектори на икономиката. Годишно уникалният град на траките се посещава от около 250 000 туристи, предимно българи. Най-многобройни са туристите от София и Варна, а процентът на чуждестранните туристи е около 10 процента.

Тази година се навършват 15 години от началото на мащабните проучвания в Перперикон. Пет поредни български правителства са финансирали разкопките на уникалния град на траките, като дотук държавата е инвестирала в това 1,5 милиона лева, отчете проф. Николай Овчаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7855 |11.03.2014 80 години от рождението на проф. Крикор Азарян . 0| 7252 |15.02.2014 Проф. Николай Овчаров като вожд в тракийски ритуал . 0| 7451 |22.01.2014 „България си ти“ връчва годишните си награди в памет на проф. д-р Тончо Жечев . 2| 5889 |15.10.2013 Мутафчиев: За театрите ни трябват още 3,5 млн. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads