Реклама / Ads
1| 7727 |07.08.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Проф. Овчаров откри град на мъртвите в Перперикон

.
Източник: БГНЕС
Една от най-големите ценности на тазгодишните разкопки - ”Градът на мъртвите”, са открили археолозите в Перперикон. Това каза проф. Николай Овчаров на пресконференция днес в Националния пресклуб в БТА. Некрополът се намира до най-голямата средновековна средновековна базилика в Родопите.
 

Професорът уточни, че археолозите са намерили 105 гроба от периода 12-14 век, които представляват много добре оформени гробни камери (саркофази), разположени един върху друг. Гробовете вече са заснети от дрон, съвсем скоро предстои тяхното отваряне и проучване.

 

Археологът каза още, че това е третият голям некропол от този период, разкрит на Перперикон.

 

През миналата година са били открити около 30 гроба, от които са излезли доста интересни находки - дамски накити, бронзови гривни, обеци, наушници. Имало и е няколко надгробия, които са обозначавали по-престижните гробове.
От периода 12-14 век вече има открити над 500 гроба.

 

Според проф. Овчаров, това дава възможност да се направят и заключения относно броя на жителите на Перперикон през средновековието. По думите му точна цифра не може да се каже, но със сигурност са били няколко хиляди.

 

Професор Овчаров разкри и за друга интересна находка - надписите в базилика номер две. Откритите там графити показвали, че връзките между Перперикон и Филипи са били изключително тесни. Сред изброените имена в тези надписи е името на мъченик Порфирий от района на Филипи. Смята се, че той и Онисофор са били преки ученици на апостол Павел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5953 |08.05.2017 Откриха кръстовище „Алеко Константинов“ в Чикаго . 0| 7207 |18.04.2017 Откриха още 1000 древноегипетски предмети край Луксор . 2| 6597 |29.03.2017 Древна римска крепост откриха при строеж на нов път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads