Реклама / Ads
1| 9002 |23.02.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Прощаваме се с Джоко Росич на 26-ти

.
Големият актьор Джоко Росич почина снощи в болница "Лозенец" след тежка операция на тумор в главата Източник: Булфото, архив
„И Джоко го отнесе черният кон. Колко малко читави хора оставят спомени!" Това написа в своя фейсбук профил министърът на културата д-р Петър Стоянович по повод кончината на големия наш актьор Джоко Росич, който ни напусна на 81-годишна възраст след тежко боледуване.
 

В некролога за харизматичния актьор и кино легенда Джоко Росич (1932 – 2014), издаден от Министерството на културата, се казва:

„Българската култура претърпя поредната невероятно тежка загуба - прощаваме се с любимия на поколения българи киноартист, изиграл десетки запомнящи се роли в много от шедьоврите на българското кино, които отдавна са заели достойно място в неговия „Златен фонд". Джоко Росич обаче бе актьор и от висока, европейска класа, той би бил гордост за всяка една нация и трябва да сме признателни, че той беше сред нас. Ще го запомним и като човек на честта, на дадената дума, той никога не предаде приятелите си, не изневери и на принципите си.

През 2010 г. Джоко Росич бе награден със „Златен век" - най-високото отличие на Министерството на културата, за големите му заслуги и принос към българското кино. Именитият ни актьор, който посвети половин век от живота си на киното, е награждаван за изключителния си талант с престижни отличия и в чужбина - преди 4 години в Будапеща той бе удостоен със специална награда за принос към унгарското кино, в което прави сериозен „пробив" още със знаковата си поява в унгарския филм „Под краката им свири вятърът".

Михаил Миков, председателят на Народното събрание също изказа съболезнованията си за големия актьор. В писмото до семейството и близките той написа:

„С дълбока скръб приех тъжната вест за кончината на големия, обичан от поколения българи Джоко Росич. Скърбим за неповторимия български актьор с ярък и неподправен талант. С характерното си присъствие той изгради десетки незабравими образи, в които вложи цялата си артистична сила, мъдрост и обаяние. За тези свои завладяващи образи в знакови за филмовата ни история екранни произведения като „Сватбите на Йоан Асен", „Хан Аспарух", „Време разделно", „Златният век", „Капитан Петко войвода", той получи топлото признание и обич на публиката.

И в живота, и в изкуството, Джоко Росич следваше високи идеали, беше рицар на честта и на достойнството. Ненадминатите му артистични превъплъщения ще останат сред най-високите достижения в българското филмово изкуство."

В съболезнователното си писмо министър-председателят Пламен Орешарски пише: „България загуби велик човек и гениален самороден талант. Вярвам, че неговият неповторим глас, дълбок като Балкана, ще продължи да звучи в сърцата на всички, които са усетили силната емоция в изречените от него думи:

„Ех, Йовано, Йованке, сърце мое", пише премиерът Орешарски. Той отбелязва, че харизмата на Джоко Росич, с която той обогатяваше всеки свой образ в киното, ще вдъхновява и занапред младите артисти. „Неговите роли са неделима част от вечни български филми като „Хан Аспарух", „Капитан Петко войвода", „Баща ми бояджията", „Езоп". Големият талант на Джоко Росич ще пази винаги спомена за него, той е личност, която не се забравя", изтъква министър-председателят.

„Джоко Росич беше не само брилянтен артист с неизчерпаем талант, но и човек, който ще остави дълбока следа и спомен в нас с добротата и честността, които неизменно носеше в себе си. Поклон пред светлата му памет!", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в съболезнователна телеграма до семейството на Джоко Росич.

Поклонението пред тленните останки на Джоко Росич ще се състои в църквата "Свети Седмочисленици" на 26 февруари от 11 часа. Погребението ще се състои от 14 часа на Централните софийски гробища.

Актьорът почина снощи след усложнения от тумор на мозъка. Той претърпя сложна операция в "Пирогов". След това стоя дълго време в реанимация, като през по-голямата част от времето бе в изкусвена кома. В края на миналата седмица Джоко се стабилизира и бе преместен за рехабилитация в Правителствена болница, но само след няколко дни издъхна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7421 |20.02.2014 Kavarna Rock 2014 ще изпревари Джулая . 0| 6535 |19.02.2014 Образът на Левски оживява в НИМ . 3| 7268 |18.02.2014 Ламбо спасява "Фамилията" . 2| 7249 |18.02.2014 Орешарски откри бюст-паметник на Васил Левски в Сърбия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads