Реклама / Ads
0| 5033 |23.03.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Протест "за революция в културата" стягат за 27 март

.
Народен театър
В подписка до президента, министър-председателя, парламента и министъра на финансите се настоява за приемане на Пакта за култура - 1% от брутния вътрешен продукт да се влага в културна дейност, изпълнение на 10-процентното отчисление за култура по Закона за хазарта и преструктуриране на ресорното министерство.
 
Предложението е вместо предложените от него "безумните реформи, преобразувания и закриване на културни институти".

"Годишният бюджет за култура в България не може да струва колкото 10 километра магистрали!", пишат известни композитори, оперни певци, музиканти и други. Техният зов е съмишлениците им да дойдат на протеста на 27 март от 17.30 ч. пред Народния театър. Протестът е точно преди връчването на наградите "Икар" на Съюза на българските артисти.

Ето и целият текст на петицията:

"ДО
ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА ПО КУЛТУРАТА И МЕДИИТЕ В 43-ТОТО НС
НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В 43-ТОТО НС

Уважаеми Дами и Господа,

Ние, представителите на граждански и творчески организации и на независимите творци, заявяваме категорично, че е време за революция в българската култура! Министерството на културата провежда безотговорни, некомпетентни и непрозрачни политики, които не само не подпомагат развитието на културата, но водят до нейното безвъзвратно унищожение!

Поради системна загуба на доверие към административния капацитет за управление на културните процеси и с оглед на деструктивните действия на самозабравили се чиновници настояваме за:

1. Приемане на "Пакт за култура", в който да бъде записано, че всяка година в държавния бюджет на Република България за култура ще се отделя по 1 процент от брутния вътрешен продукт на страната.

2. Незабавно изпълнение и провеждане в практиката на Закона за хазарта, който изисква императивно 10 процента от събраните такси от всички залагания да бъдат насочени към Националния фонд "Култура".

3. Преструктуриране на Министерството на културата чрез нов подход за нормализация на процесите в българската културна политика, чиято единствена цел е да подпомага усилията на българските творци и да защитава културното ни наследство.

ГОДИШНИЯТ БЮДЖЕТ ЗА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА СТРУВА КОЛКОТО 10 КИЛОМЕТРА МАГИСТРАЛИ!

СПРЕТЕ БЕЗОТГОВОРНАТА, НЕКОМПЕТЕНТНА И НЕПРОЗРАЧНА ПОЛИТИКА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА!

СПРЕТЕ БЕЗУМНИТЕ РЕФОРМИ, ПРЕОБРАЗУВАНИЯ И ЗАКРИВАНЕ НА КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ!

СПРЕТЕ БЕЗУМНОТО ХАРЧЕНЕ НА МИЗЕРНИЯ НИ БЮДЖЕТ ЗА СТРОЕЖИ!

СПРЕТЕ СЪКРАЩЕНИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ АРТИСТИ, АРХЕОЛОЗИ, АРХИТЕКТИ, БАЛЕТИСТИ, БИБЛИОТЕКАРИ, ДИРИГЕНТИ, КИНООПЕРАТОРИ, КОМПОЗИТОРИ, КРИТИЦИ, МУЗИКАНТИ, ПИСАТЕЛИ, ПЕВЦИ, ПРОДУЦЕНТИ, РЕЖИСЬОРИ, ТАНЦЪОРИ, ХОРЕОГРАФИ, ХУДОЖНИЦИ!

СПРЕТЕ УНИЩОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА"











Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5969 |15.02.2016 Леонардо ди Каприо грабна БАФТА за "Завръщането" . 1| 4860 |24.11.2015 БСП: В бюджета има възможности за изпълнение на исканията на протестиращите . 0| 6144 |15.05.2015 "Забравени" - шокиращ роман на Цончо Драгански . 66| 7374 |02.12.2014 Протест! Александър Морфов напусна Народния театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads