Реклама / Ads
7| 6528 |19.01.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Проверяват до дупка храмове - паметници на културата

.
Вежди Рашидов
Комплексна проверка на всички храмове - паметници на културата в Пловдивската епархия е разпоредил днес министър Вежди Рашидов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата пред Дарик.
 

 

Оттам бяха категорични, че имот, който е обявен за паметник на културата, е с особен статут. Това означава, че всякакви ремонти и реставрации по него трябва да бъдат съгласувани с Национален институт за паметници на културата.

 

В проверката ще участват както специалисти от  института за паметниците, така и експерти от културното министерство.

Повод за разпореждането на Рашидов стана скандалното облепяне на стените на митрополитския храм „Св. Марина” с тапети с лика на Исус Христос и Богородица, с което беше заличен автентичният облик на обявената за паметник на културата православна църква.

 

В информация на пловдивския сайт „Под тепето” бе оповестено, че местни  интелектуалци са инициирали подписка в защита на храма и са изпратили отворено писмо лично до министър Рашидов, с което алармират институцията за посегателствата върху културните паметници в града под тепетата.

По време на първия опит да проверят как се работи в храма „Св. Марина” експертите не са били допуснати във вътрешността на църквата. Вторият път са били установени нарушения.
Подаден е и сигнал в прокуратурата, която също извършва проверка по случая.

 

Законът за културното наследство предвижда имуществени санкции, ако бъдат установени несъгласувани намеси по недвижими културни ценности. Глобата е от 15 000 до 30 000 лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8488 |14.11.2011 “Непобедимите 2” влизат в Деветашката пещера, експерти я проверяват . 7| 6322 |25.10.2011 С 40 милиона съживяват църковни храмове . 0| 6345 |20.02.2010 Паднете двуизмерно в Заешката дупка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads