Реклама / Ads
0| 4879 |11.12.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Рашидов: Оставих Министерството на културата с пари, сега го поех на 12 млн. дефицит

.
Министърът на културата Вежди Рашидов
Ще се боря плавно да се вдига бюджетът за култура. Амбицията ми винаги е била за 1% от БВП да бъдат отделени за култура. Кризата не е само в културата. Кризата е във всички сфери на нашия живот.
 
Това заяви пред БНР министърът на културата Вежди Рашидов и допълни: Истината е това, че Министерството на културата го бяхме оставили с пари, а го заварихме с 12 млн. дефицит. Това значи, че за ноември и декември ние нямахме пари за заплати. С огромни усилия, докато хората протестират, някой трябва да се бори за тези заплати. Успяхме да вземем 5 млн. от централния бюджет, за да може ноември и декември нито един български творец да не си отиде без заплата за Коледа. Това бяха големи усилия.

Да не забравяме, че бюджетът на културата беше 120 млн., сега го качихме на 126 млн. В тази сфера има постъпателен растеж. Да, разбира се, не са достатъчни парите за култура и те никога не са били достатъчни и никой не опровергава факта, че имаме на Балканите и в Европа най-ниския бюджет.

По думите на министъра, тези 126 млн. за култура няма да стигнат за археологията, както и за нови по-големи проекти. Тези пари ще ни стигнат колкото да функционираме нормално. Радвам се на това, че единственото министерство, което увеличи бюджета си с 6 млн. върху стария бюджет, е културата, добави той.

Не стигат парите, защото ние имаме най-ниския процент спрямо БВП. Това никой не го крие. Приоритет ще бъде, когато в парламента влязат повече хора на културата, трябва да поемат отговорността да влязат в комисиите и да изковат живота - този, който те желаят. Иначе остава само едно викане отстрани и едно нищо отвътре. Има много политици - те разбират от своите сфери, но много малко от тях, не че са лоши, но не разбират културата. Именно затова положението в културата е такова, коментира Вежди Рашидов.

Гласът на българските творци е глас Божи. Когато големи български имена са на стачка, това са сериозни знаци. Аз съм на страната на българските творци, категоричен бе още министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5888 |14.12.2013 Вежди Рашидов: Не бива националната ни култура да се политизира . 3| 5880 |11.03.2013 Рашидов: Скоро ще идвам свободно на опера . 9| 6704 |28.05.2012 В.Рашидов: Културата не е хоби, за да храним едни и същи хора . 49| 7211 |19.09.2011 В. Рашидов: Няма по света музей на социзкуството като нашия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads