Реклама / Ads
4| 6259 |23.09.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Рашидов отсвири нов частен театър в Кърджали

.
Министърът на културата Вежди Рашидов отказва да обсъжда проекта за частен турски театър в Кърджали. Това съобщава електронното издание на турски език „Kırcaali Bugün".
 

От две седмици зам.-омбудсмана на републиката Яшар Шабан се опитвал да се срещне с министъра на културата, но той не откликвал. Шабан поел ангажимент да помогне за стартирането на новия храм на Мелпомена.

В министерството е внесен проект за частен турски театър в Кърджали от бившия народен представител във Великото народно събрание Нуредин Мехмед, който чака одобрението на Рашидов. Ексдепутатът се надява на благословията на културното министерство, за да стартира национална сцена с частно финансиране. Издръжката й на година ще бъде половин милион лева. Ще я осигуряват частни фирми, предимно на етнически турци.

Идеята за национален частен театър за турска култура е от няколко години. Лансира я лидерът на ДПС Ахмед Доган. С изготвянето на проект се захванаха доайенът на турския театър в Кърджали Нуредин Мехмед и покойният режисьор Реджеб Садъков. Първоначално планираната издръжка бе 1 милион лева. По късно проектът беше преработен, като нужните пари бяха намалени наполовина.

Проектът не бе осъществен, защото се създаде държавният музикално драматичен театър „Кадрие Лятифова", който представяше в Кърджали и страната с постановки, свързани с турската култура.

Зради лоши финансови резултати и поради необходимостта от икономии в културата министър Вежди Рашидов обедини двата храма на Мелпомена в Кърджали - драматичния театър „Димитър Димов" и посестримата му „Кадрие Лятифова". Подобна съдба имат и театрите в Разград.

В Кърджали бяха съкратени 30 творци. Много от тетралите от турския театър сами напуснаха. Сред тях и двигателят на сцената Ехлиман Чобан.

Намеренията да се създаде частен турски театър се възродиха отново през последните дни заради сливането на културните институции. Много творци смятат, че така се обезличава турското изкуство, въпреки че бе създадена самостоятелна сцена „Кадрие Лятифова".

Според Нуредин Мехмед се пропиляват ценни кадри, създавани в продължение на пет години. Той смята, че човекът, който може да реализира проекта за частен театър, е бившият депутат и настоящ зам.обмудсман на републиката Яшар Шабан.

Напусналите „Кадрие Лятифова" също имат своя фаворит. Това е Ехлиман Чобан. Чобан отрече да има намерение да прави частен турски театър. Почивам си, отбеляза известният певец, който има много записи в Радио София.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6630 |09.08.2010 Японци снимат български мистерии в античния театър . 0| 5674 |02.08.2010 Родопчани си искат театъра, канят Рашидов на диспут . 3| 6173 |08.07.2010 Рашидов и Борисов заедно на лятно кино днес? . 8| 6132 |08.07.2010 Червените искат 8 млн.лв. за кино и театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads