Реклама / Ads
7| 5680 |07.03.2011 АРТ ДЖУНГЛА

В. Рашидов: Да съм казал нещо срещу български творци?

.
Вежди Рашидов
Искам България да има своя Лувър с 26 000 кв.м.; утре като да си тръгвам, искам да видя музеи, каза министърът.
 

И премиерът, и Дянков имат добро отношение към културата, обяви по БНТ министърът на културата Вежди Рашидов. Според него нямало български премиер, който да е ходил седем пъти на театър и да се интересува от него. Министър Дянков пък почнал да прави колекция от картини от български автори. Рашидов каза, че догодина ще иска културата да бъде приоритет. Кризата не е в културата, кризата е в цяла България, уточни той.

Да съм казал нещо срещу български творци, попита министърът и посочи, че пътят е в диалога. С хората на киното той бил нарушен и някои хора си получили заслуженото. Проблеми има и с училищата по изкуствата, и с археологията, и с музеите, съобщи Рашидов. С кинаджиите диалогът се възобнови, трябва да се огледа и законът за кино. Той бил направен така, че държавата не можела да има поглед кой и за какво разпределя пари. Млади хора почнали да правят хубаво кино и било добре, че държавата помага и те не се срамуват да го казват. Искат да приличат на света и ще приличат, обеща министърът.

Няма нищо лошо в това, че 30 български артисти и 5-6 журналисти са отишли във Венеция не за панаир на трактори, а на фестивал, когато връчиха награда на Мишел Бонев. Вежди Рашидов нямал проблем да си купи билет за самолет, но ако пак го поканят на фестивал, отново ще отиде. По-важни били онези проблеми, които трябва да се решат.

Искам да открием два нови музея;  утре като да си тръгвам, искам да видя тези музеи, призна министърът. Написах писмо на Кристо и му казах, че няма защо да се сърди на младото поколение. С Дянков се видяхме и говорихме, че би било прекрасно да направим една зала Кристо, както и на други художници. Той говорил с Кристо и му казал за тази идея.

Искам България да има своя Лувър с 26 000 кв.м. и да извадим творбите от депата, подчерта Рашидов. Ако атракцията на българския народ е да гледа едни хора, които шестват по сутрешните блокове с кандидатури за президент, ми е тъжно за този народ, каза накрая Рашидов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5840 |29.01.2011 В. Рашидов: Идеологията и вярата е свещено право на всеки . 5| 5929 |28.05.2010 В. Рашидов: Колбасарска реформа в театрите няма да се прави! . 10| 5678 |13.02.2010 В. Рашидов: Не ми е мечта да съм министър . 4| 7704 |17.10.2007 Йосиф Перец, котешки истории и още нещо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads