Реклама / Ads
16| 6716 |19.07.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Реставрират желязната църква на Босфора

.
Реставрация на уникалната българска църква „Свети Стефан" започва до месец в Истанбул, информират турски медии.
 

Реставрацията ще струва около 1,2 милиона евро и ще се финансира от истанбулската голяма община и окръжната администрация.

Проектът, одобрен единодушно от общинските съветници в истанбулския парламент, предвижда да се извърши специално изследване на носещата конструкция на църквата за отстраняване на повредите по нея.

При реставрационните дейности ще бъдат подновени извитите части на покрива, както и ще се отстранят повредите на основния корпус, поради които има отклонения на стълбищата, мраморните постаменти и други основни елементи в църквата.

Ще бъдат почистени и замърсените и потъмнели части на конструкцията отвътре и отвън със специални химикали, липсващите орнаменти ще бъдат подновени с точни копия, ще бъдат обновени и външните части на църковния комплекс.

Българската църква „Свети Стефан" край Златния рог в Истанбул е изработена от железни елементи и тежи 500 тона. Тя е построена на мястото на по-стара дървена църква, построена на място дарено от цариградския българин Стефан Богориди след ферман на султан Абдулазиз от 5 март 1870 година, разрешава на българската общност в Истанбул да си построи собствена църква.

Преди няколко години „Свети Стефан" бе обявена за най-красивата между всички църкви на Турция. Неин стопанин и официален представител е българската общност в Истанбул.

Църквата е претърпявала различни реставрации през определени периоди. Последната цялостна реставрация е била извършена през 1991 година, но геотехническите проблеми и податливостта към риска от корозия, въпреки предупрежденията на специалистите, не са били отстранени.

Най-големият проблем на уникалната сграда е свличането в посока към Златния рог и щетите, нанесени от корозията.

Във вътрешната част на църквата не се констатират щети и деформации, но във външната част има напуквания в основите между плочата и стените на сградата.

Българската църква е единствената християнска църква край Босфора с позлатен купол.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6732 |18.07.2011 "Сараево филм фест" представя седем български заглавия . 0| 6489 |18.07.2011 Утопии на предела на всекидневието . 21| 9613 |14.07.2011 Етиен Леви: Унижават певците по кръчми и частни партита! . 9| 38607 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads