Реклама / Ads
9| 7050 |11.09.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Румен Леонидов започва "СЪботаж" по "Хоризонт"

.
Румен Леонидов
На 12 септември в предаването "Съботаж" ще гостуват поетът Стефан Цанев и писателката Неда Антонова, и двамата са с траен интерес към българската история. Ще започнем с темата за богомилите "Процесът против Богомилите" от Стена Цанев, съобщава "Факел".
 
Същата вечер има премиера, пиесата е писана по повод нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 г., но проблемът за вярата, окована в каноните и за еретичните възгледи, които понякога са истинската вяра, продължава да бъде актуален.

Неда Антонова пък канонизира по своему неканонизирана от църквата ни народна светица Преподобна Стойна, а в книга си за нея я изобрази като преродена богомилка.

Ще говорим за днешния прочит на богомилската философия, тя ли е проклятието над България, заради изгонването на богомилите от страната ни ли е такава националната ни карма, да бъдем все още разединени, след като си изпатихме и платихме с тези 500 години мрачно бездържавие, че чак до днес я караме без нормална държавност,съобщава още самият Леонидов.

В продължението на тази карма ли е безгробието на Ботев и Левски? И двамата ми гости са писали за гибелта на Христо Ботев. Убийство или самоубийство е смъртта на Войводата, имало ли е заговор срещу него и защо, или по стар социалистически обичай ни е по по-удобно да затулваме истината и да славим убийците на Ботев наред с героя, тяхната жертва?, открехва още от темите на предаването поетът.

Ще стане дума и за Царица Елеонора Българска, втората жена на Фердинанд, която издъхва на 12 септември 1917 г. Ще попитам двамата писатели: защо една германка се държи като светица, а не като обикновена българска царици?
Тя не само че с лични средства спасява Боянската черква от разрушение, но е единствената жена носителка на Военния орден „За храброст“ Защо?Защо в европейската преса я наричат "Коронованият ангел на България", а ние нищо не знаем за нея?

Името й е било светиня сред българските войници, воюващи по фронтовете на Балканската война, защото лично се грижи за тях като милосърдна сестра. Според поета Кирил Христов не е имало столичанка, която да не е отишла на опелото на царица Елеонора. До 1944 г. войници, оцелели благодарение на нейните грижи и обучените от нея сестри, всяка година се събирали на поклонение на гроба ѝ, който по време на народна власт е осквернен и ограбен, а надгробният паметник — премахнат, за да се заличи мястото му. След 1989 г. новата власт връща надгробния паметник на мястото му и възстановява предишния вид на гроба.

Във втората част на съботния "Съботаж" темата ще бъде: "Трябва ли държавата ни да участва във финансирането на частните училища и частните детските градини?" Ще чуем мнението на писателката с позиция Силвия Томова, на публистичното острие Даниела Горчева, на журналиста от в."Капитал" Илин Станев и на Юлиан Попов, директор и на британската благотворителна организация Приятели на България, която помага обучението на изоставени деца в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5726 |09.07.2015 Филмовите нощи в Пловдив започват днес . 0| 5164 |08.05.2015 Започват "Люляковите музикални вечери" . 0| 8767 |29.03.2015 С "Всичко е любов" БНТ започва конкурса за топ 10 на бг филмите . 0| 4996 |09.12.2014 Панаир на книгата започва. На фокус е Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads