Реклама / Ads
7| 10788 |02.02.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Рут Колева взриви бунт срещу Саня Армутлиева

.
Рут Колева
Музиканти се разбунтуваха срещу Саня Армутлиева, управител на "Вирджиния рекърдс", която в момента е в журито на X фактор. Искрата пламна от певицата Рут Колева, която разкритикува Армутлиева във Фейсбук. Във видеообръщение тя призовава колеги да поведат оборба, с която да отстранят дамата от фирмата Профон, която управлява авторските права на продуцентите и от Музикаутор - на композиторите.
 
"Искам да алармирам за проблем, който гние в гилдията. Саня Армутлиева е човек, който не само вреди на музикалната индустрия, но ощетява и творци. Предполагам, че всеки знае как с доста изпълнители тя се разделя със скандал или дело", заявява Рут.

Хотелите, ресторантите, телевизиите, радиата и организаторите на концерти плащат на тези две дружества за авторските права на музиката, която пускат. Те би трябвало да преразпределят и да изплащат парите на изпълнителите и продуцентите, с които имат сключен договор. Колева обаче твърди, че това не се случва или ако някакви пари стигнат до изпълнителите и продуцентите, то те са много малко. Тя и колегите й са на мнение, че Саня е върхът на айсберга, има и други хора отговорни за това. Според запознати шефката на "Вирджиния рекърдс" е в конфликт на интереси в Профон и Музикаутор, защото е директор на продуцентска компания, която също получава пари от дружествата.

"Много колеги членуваме в двете дружества, разпределящи средства, които реално са на всички нас - на таланта и труда ни, ограбвани от Саня през годините", заяви Рут. Тя смята, че гилдията трябва да бъде единна и да свали от постовете в двете организации хора като Армутлиева. "Четем в интервюта, че в България няма добри автори и изпълнители, но всички знаем, че това не е така. Защото възможностите, които ни се дават, са изключително ограничени. И се държат от една шепа хора, сред които и Станислава Армутлиева. Затова всички трябва да бъдем заедно, когато искаме по-добро бъдеще за нас", завършва Колева. Тя е създала група във Фейсбук, озаглавена "Подписка и протест за отстраняването на Саня Армутлиева от Музикаутор, която до днес има над 2400 членове. Някои сами са се присъединили, други са добавени от Рут. Сред тях са Живко Петров, Ирина Флорин, Йоанна Драгнева, Петър Петков - Ghettomen, Цвети Радойчева, Йоко Захариев, Весела Бонева, Ваня Щерева, Дани Милев, Спенс, Гита Петкова, Вяра Атова...

Дичо също се присъедини към апела на колежката си Рут Колева. "Ходех по събранията и спрях, защото видях, че всички присъстващи по това време - беше между 2006 и 2010-а - се борят да влязат и да лапат на гърба на всички нас. Сега виждам как другарите работят с Армутлиева или както я наричат - Кака. За да се намърдат и те в Профон. Оттам 13 години ми взимат по 20 процента от парите, които са отчислени на мен. Няма да споменавам цифри - колкото са по едни сандали. Искам съд за тези хора", написал е певецът. Той припомня, че за песента, която сътворили за Тома "Джентълмени", е получил отчисления от 1,47 стотинки.

Шефката на "Вирджиния рекърдс" отвърна официално на нападките за членството й в дружествата Музикаутор и Профон.
"Категорично не може да има конфликт на интереси в членството ми и в авторското, и в дружеството за сродни права. Повечето от авторите, които оперират на българския музикален пазар, в момента са едновременно и артисти, и продуценти на собствените си звукозаписи или на записите на други артисти. По тази логика всеки, който е едновременно автор, продуцент и изпълнител или управлява едновременно целия пакет права, може да бъде обвинен в конфликт на интереси. Навсякъде по света авторското и продуцентското дружество работят паралелно за подобряване на средата и защита на интересите на всички участници в музикалния пазар. Абсурдно е да се твърди, че може да бъде какъвто и да било натиск върху музикалните медии в България, повечето от които са част от международни групи и водят стриктна индивидуална програмна политика. Нито българският, нито международният репертоар могат да бъдат насилствено вкарани в ефир в която и да било медия. Радиостанциите и телевизиите се съобразяват единствено с вкуса и предпочитанията на своята аудитория. Обвиненията за каквото и да било търгуване са безпочвени. Същото се отнася за обвиненията срещу мен по повод дружествата за колективно управление на права. Те се базират на непознаване на начина, по който функционира цялата система не само у нас, но и по света. Отдавна работя за интересите на целия музикален бизнес в България", казва Саня.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7259 |07.11.2014 Лили взриви НДК със "Сърцето е чупливо" . 41| 9680 |23.11.2012 Лили взриви "Арена Армеец" . 0| 9576 |13.02.2011 2 in 1 за любовта - Стефания Колева и Димитър Павлов . 2| 15100 |15.12.2009 Изповедта на един затворник взриви книжния ни пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads