Реклама / Ads
0| 4255 |25.04.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Създадоха мушкато с аромат на мента и Кока-Кола

.
Източник: БАН
Ботаническата градина на Българската академия на науките (БАН) кани всички любители на красотата на природата на традиционните „Пролетни срещи с растенията“, които ще се проведат за двадесети пореден път. Най-голям интерес безспорно предизвикват Ароматните мушката. Има огромно разнообразие от аромати, сред които на роза, цитрусови плодове, мента, ябълка, мускат и др. За голямо учудване на всички има и Мушкато с аромат на Кока-Кола.
 

Някои от видовете на това растение се използват и за добиване на популярното като „гераниево“ етерично масло, а листата им често са предпочитани в кулинарията за ароматизиране на сладка, десерти и напитки. Заради фитонцидите, които отделят листата им, растенията оздравяват въздуха в помещенията, в които се отглеждат.


Любопитен факт е, че научното название на растението идва от гръцката дума за щъркел – пеларгос, тъй като плодът му наподобява главата на птицата. За българското название – Мушкато, има версия, че е защото лесно се прихваща – мушнеш го и то се вкорени.


„Пролет е! Доста прохладна, но растенията и животните се пробуждат и всеки ден природата около нас ни поднася нови цветове и аромати“, приканват ботаниците на БАН любопитните посетители на днешния празник на цветята и настъпилата пролет – Цветница, пише БГНЕС.


Редом с най-богатата на Балканите обществена сбирка от растения, от Ботаническата градина са подготвили и специална тематична експозиция, посветена на род Мушкато (Пеларгониум). Тя показва разнообразието на най-продаваната в света група цветя. В нея, освен традиционните зонални, кралски, съкъзчета и индришета, са представени и по-нови сортови групи: стелари (звездовидни), ангелски и много други.


Най-голям интерес безспорно предизвикват Ароматните мушката. Те са интересни за отглеждане, тъй като има огромно разнообразие от аромати, сред които на роза, цитрусови плодове, мента, ябълка, мускат, индийско орехче и много други. За голямо учудване на всички има и Мушкато с аромат на Кока-Кола.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3937 |23.04.2021 Отбелязваме Световния ден на книгата . 0| 4942 |23.04.2021 Почина художничката Дора Бонева . 7| 8022 |21.04.2021 Писателят Кирил Кадийски: Куцият шут . 0| 4223 |21.04.2021 Мария Бакалова с номинация и за тв наградите на MTV

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads