Реклама / Ads
0| 4883 |25.08.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Сдружение „Зограф”: Боил Банов завършва мандата си с недовършен „Български Лувър”

.
Рушащата се фасада на неремонтираното южно крило на галерия „Квадрат 500"
Изоставеното южно крило на галерия „Квадрат 500”откъм столичната улица „Оборище” е с рушаща се фасада, която е опасна за живота и здравето на минувачите, алармира сдружение „Зограф” и очаква Инспекторатът на Столична община да санкционира чнновниците от Министерство на културата за нехайството и лошото стопанисване на имота.
 

Културният министър Боил Банов отдавна преполови мандата си, а сред „най-видимите резултати" от пребиваването му в мекото министерско кресло са изгорелите и невъзстановени и до днес емблематични Тютюневи складове в Пловдив и сполетените от същата злощастна съдба бивши Царски конюшни в София, напуканите и отлепени плочки на Ларгото, както и разбира се - незавършеното и непипнато южно крило на Националната галерия "Квадрат 500" на ул. "Оборище", мазилката на което се рони и пада на тротоара на едри парчета.

 

Новата Национална галерия „Квадрат 500", изградена с европейско финансиране, официално отвори врати на 28 май 2015 г., припомнят от сдружение „Зограф". И до днес обаче най-представителният и най-голям наш музей за визуални изкуства си стои недовършен – неремонтираното и напълно изоставено крило на сградата откъм столичната улица „Оборище" не приема нито интересни изложби, нито любознателни посетители, така че не е изключено скоро в него да се заселят и клошари, които през зимните месеци ще се отопляват вътре с палене на огън от стари вестници и вторични суровини, констатират от сдружение „Зограф". По необясними причини през последните няколко години Министерство на културата не предприема абсолютно никакви действия, за да осигури целево финансиране и да приключи поне в обозримо бъдеще ремонтните дейности по изоставеното южно крило на „Квадрат 500", където по първоначалния проект се предвиждаше да гостуват престижни временни изложби от цял свят, които сега просто няма къде и как да бъдат експонирани и аранжирани, защото всички големи зали в галерията са заети от нейната постоянна експозиция, изтъкват от гражданското сдружение. Липсата на каквото и да е желание от страна на екипа на министър Банов да инициира старт на ремонта на недовършеното южно крило на така наречения „Български Лувър" говори всъщност за управленско безсилие и немощ, допълват от сдружение „Зограф".

 

Заради бездействието и безхаберието на чиновниците от Министерство на културата подобна и също така много тъжна, уви, е ситуацията и със „Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство", намиращ се в Южния парк в София на бул. „Черни връх" № 2, който е филиал на Националната ни галерия. Въпросният музей, настанен в сграда – паметник на културата, бе открит официално още през месец юни 2011 година, но и до днес в него окончателно е завършено изложбеното пространство само на първия етаж, напомнят от „Зограф".

 

Странно и необяснимо защо, но вече години наред висшите чиновници в Министерство на културата така и не си правят труда, за да бъдат най-сетне довършени и въведени в експлоатация вторият и мансардният етаж на Музея за съвременно изкуство, така че „Софийски арсенал" да получи най-сетне и Акт 16 с разрешение за ползване на цялата сграда, което ще му позволи да започне да функционира пълноценно, а не само с една трета от неговото изложбено пространство, каквато е ситуацията в момента, отбелязват от сдружение „Зограф".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 12541 |15.02.2019 Кирил Кадийски към Боил Банов: Топорчите се, че не сте страхлив, а не подавате оставка . 5| 10070 |13.07.2017 Боил Банов: Категорично ще върна Боршош . 1| 9951 |28.06.2017 Боил Банов пое НДК . 6| 7205 |01.06.2012 Обръщение от сдружение „Ново българско кино 21-ви век”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads