Реклама / Ads
7| 11050 |19.05.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Шок и ужас покрай Ларс фон Трир в Кан

.
Вълна от подигравки и недоволство се стовари върху "Антихрист" след неделната прожекция на филма на Лазурния бряг.
 

Дюдюкане, ахкане, пъшкане и иронични подвиквания са съпровождали тукашната премиера на 53-годишния датски режисьор в просторното кино „Дебюси” , съобщава Ройтерс.

Придирчивиге критици, акредитирани на фестивала винаги са си позволявали да реагират шумно по време на прожекции. Но този път смайването и недоумението им са били по-демонстративни от всякога.

„Антихрист” се очертава да стане най-обсъжданият и най-оспорван филм от конкурсната програма на феста, който свършва на 24 май.

В драмата има само двама герои. Ролите са поверени на Уилям Дефо и на Шарлот Гинзбург. Те играят семейна двойка, която се уединява в горска хижа в търсене на покой и смирение след трагичната загуба на единственото си дете.

Филмът започва със силно стилизирана в черно-бяло и заснета на бавен каданс сцена на инцидента със смъртта на детето в съпровод на космическата музика на Хендел.

В „Антихрист” Уилям Дефо е психотепаревт, който се опитва да помогне на жена си да надмогне скръбта и да спре да пие силните си успокоителни. Героинята на Гинсбург обаче губи контрол над чувствата си. Тя подлага себе си и съпруга си на сексуални терзания, чиийто гледки предизвикаха критиците за сравнения с хард-порно индустрията.

Насмешливо кикотене и саркастични ръкопляскания са съпровождали сексуалните сцени между Дефо и Гинзбург.

Шепа зрители в препълнената зала са се опитали да изразят одобрението си при появата на надписа, че Ларс фон Трир посвещава филма си на тачения руски режисьор Андрей Тарковски. Но дюдюкането на финала е заглушило аплодисментите.

Фон Трир завоюва „Златната палма” с „Танцьорка в мрака” през 2000 г., но сегашната реакция подсказва, че критиците и зрителите този път са готови да разкъсат режисьора не на последно място и заради внушенията, че този свят е създаден не от Бог, а от сатаната.

Един американски журналист дори нарече „Антихрист” оскърбителен филм и изказа недоумението си от включването му в конкурсната програма на фестивала в Кан. Специалистите отчитат високото качество на показаните до средата на форума филми.

Британците Андреа Арнолд с „Аквариум” и Кен Лоуч с „В търсене на Кантона”, французинът Франсоа Одиар с „Пророк”, новозеландката Джейн Кемпиън с „Бляскавият ангел”, американският режисьор от тайвански произход Анг Лий с „Превземането на Уудсток” получиха много добър прием на Лазурния браг. Дори коментатори, разочаровани от отсъствието на американските мейджър компании признават, че някои от режисьорските постижения тази година са впечатляващи.

„Антихрист” е оценен като неочаквано скандален и като неуместна провокация на фона на струпването на престижни кинозаглавия в Кан.

Самият Ларс фон Трир обаче е отбелязал в режисьорските си бележки, че работата над „Антихрист” е била нещо като терапия, която му е помогнала да се спаси от две годишна дълбока депресия.

Той намеква, че сам Господ сякаш му е нашепвал как да продължи и смята филма за най-важната стъпка в кариерата си до сега.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8029 |19.05.2009 Мирела Иванова: Има различни герои на нашето време . 6| 6504 |16.05.2009 Томас Ман „Против зрелостния изпит” . 0| 8769 |15.05.2009 BG кино превзема Националния археологически музей . 9| 38679 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads