Реклама / Ads
0| 5279 |17.09.2017 АРТ ДЖУНГЛА

”Щурците” станаха почетни граждани на София

.
Източник: БГНЕС
Една от първите български рок групи - ”Щурците”, от днес са вече почетни граждани на град София. Това реши на своя тържествена сесия на днешния празник на града Столичният общински съвет.
 
Председателят на Съвета Елен Герджиков заяви: "Помня млади бяхме, рок като запяхме и така 50 години не сме спирали да пеем. Тази оценка не я даваме само ние, а цялото ни общество. Всички сме израснали с тези песни и дори и днес продължавам да слушам „Щурците“ и се надявам още дълго време да го правя."

Именно в София Кирил Маричков, Петър Цанков, Петър Гюзелев и Веселин Кисьов създават "Щурците" през далечната 1967 г. В най-силните си години групата е в състав Кирил Маричков, Валди Тотев, Петър Гюзелев и Георги Марков. Пеци Гюзелев почина през 2013 г.

Сред другите, наградени днес със званието "Почетен гражданин на София", са директорът на Френския културен институт Гийом Робер, бившият председател на Столичния общински съвет Владимир Кисьов, зам.-председателя на БАН проф. Васил Николов и доскорошните посланици на Холандия и Казахстан Томас ван Орсхот и Тимертай Избастин.

Награден е и женският хор „Христина Морфова“ при Народно читалище "Д-р Петър Берон“, който тази година чества 80-годишнина. Балет "Арабеск" пък празнува половин век юбилей и също получават званието.

Значката на София пък бе връчена на проф. Ива Петкова – шеф на клиниката по офталмология, и д-р Александър Оскар – лекар в клиниката по очни болести, и двамата от Александровска болница.

 "Радвам се, че имам възможност да връча отличията на хора, които със своя труд и своя талант са подпомогнали духовното и материалното развитие на града ни. Това е ден за отчет и равносметка какво сме свършили, но оценката накрая я дават хората. Благодаря на софиянци, че имат търпението и ни дават възможността да изпълним амбициозната програма, която гласува Столичният общински съвет с бюджета всяка година. Благодаря им и за активността, която проявяват все по-често при взимането на важни решения за бъдещето на града. Благодаря дори и за критиките, които получаваме, защото те ни дават възможност адекватно да подходим към всеки проблем и ни държат в кондиция. Нашата работа е да работим за софиянци, а тяхната работа е да дават оценки върху това, което правим", каза още Герджиков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6592 |16.09.2017 Средновековието оживява в парка на Военната академия в София . 2| 6177 |16.09.2017 Народното събрание отваря врати за граждани . 0| 8236 |14.07.2017 Издателство „Слънце“​ „​​​София-Берлин без път назад “ ​от Борислав Чипориков .

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads