Реклама / Ads
0| 7133 |26.01.2010 АРТ ДЖУНГЛА

София Филм Фест е с най- амбициозна програма досега

.
Стефан Китанов представя новия имидж на 14-ия София Филм Фест
За 14-та година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София. Най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа, който достойно представя страната ни по целия свят.
 

„Новото в програмата е цялата й структура, тъй като вече териториалната й структура тази година е изместена от един специален фокус, подчинен на идеята, че 2010 г. е година на българското кино”, споделиха за frognews.bg от пресофиса на СФФ.
Този фокус е върху киното на България и на 14-тото издание на СФФ ще бъдат показани максимален брой български продукции, които ще са готови за началото нас фестивала.

Съвместно с Националния филмов център ще бъдат представени две големи програми: Ново българско кино (игрално, документално и късометражно) и Българското игрално кино на десетилетието – специална програма от близо 30 филма, които ще бъдат показани през цялата година в Дома на киното като част от рубриката „София Филм Фест за учащи”. Обсъждат се и няколко програми с документални и късометражни филми. Зрителите ще имат възможност за видят най-новия филм на Светослав Овчаров „Зад кадър”, „Ако някой те обича” на Киран Коларов, „Светото семейство” на Красимир Крумов, както твърде вероятно и дългоочаквания „Стъклената река” на Станимир Трифонов. Сред българските документални премиери на София Филм Фест се очаква да бъдат „Кметът” на Адела Пеева, „Роднини” на Иглика Трифонова, „Жените баданте” на Стефан Командарев, „Децата на дружбата” на Светослав Драганов, „Класификация на спомени” на Костадин Бонев и други. Българската програма на фестивала ще бъде представена в специална пресинформация през февруари.

В програмата има една съвсем различна секция, наречена Голямата петорка, която представя наградените филми на най-значимите фестивали в света на предстоящия СФФ.



Новият филм на режисьора Фатих Акин "Храна за душата" ще бъде показан на 14-ия СФФ


В началото на месец март българските зрители ще имат възможност да видят филмите, наградени от Кан, Берлин, Венеция, Сънданс и Торонто. Тази рубрика е подарък за всички киномани и вклюва филмите:  „Бялата лента” на Михаел Ханеке („Златната палма” в Кан), „Млякото на скръбта” на Клаудия Льоса („Златна мечка” в Берлин) и „Пророк” на Жак Одиар (Голямата награда на журито в Кан), които са и сред основните претенденти за номинации за чуждоезичен „Оскар”. Зрителите ще могат да видят „Ливан” на Самуел Маоз („Златен лъв” от Венеция), както и най-новия филм на Фатих Акин „Храна за душата” (Голямата награда на журито на същия фестивал). Не бива да се пропуска „Прешъс” – фаворит от Торонто и Сънданс. За всеки киноман подобна програма представлява сбъдната мечта!

14-ият София Филм Фест ще се състои от 5 до 14 март 2010 в София с допълнителна програма от 15 до 21 март в София.
За първи път освен традиционните издания в Бургас и Пловдив, фестивалът ще посети още над 10 града, сред които Благоевград, Стара Загора, Русе, Сливен, Габрово, Хасково, Кърджали, Ловеч и други.

Програмата ще съдържа около 100 игрални, 30 документални и над 50 късометражни филма. Те ще бъдат представени в обновената тематична структура на фестивала:
Международен конкурс (голямата награда за първи или втори филм)
Голямата петорка
Киното днес – големите майстори
Киното утре – големите надежди
Специални прожекции
Балкански конкурс
Фокус “България”
Ново българско игрално кино
Ново българско документално кино
Българско късометражно кино (награда JAMESON за късометражен филм)
Десетилетие на българското кино
Ретроспектива на Сергей Соловьов
Документална програма
Късометражна програма

За осми път ще бъде присъдена и наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм - статуетка и премия от 6 000 Евро. Тази награда се връчва като съвместна инициатива на София Филм Фест и Jameson Irish Whiskey. Селекционната комисия в състав: Александър Янакиев – председател, и членове: Росица Вълканова – продуцент, Антония Ковачева – кинокритик (БНФ), Захари Бахаров – актьор и Андрей Паунов – режисьор, носител (заедно с Борис Десподов) на наградата JAMESON за 2009 ще определят 12-те финалисти в конкурса. Носителят на голямата награда в конкурса JAMESON ще бъде избран от международното жури (подробности ще научите от специално разпространената прес-информация и специалната прожекция на 12-те избрани филма, която ще се състои на 10 февруари в Дома на киното).

В осмото издание на конкурса Jameson Short Film Award кандидатстваха общо 77 нови български късометражни филма, от които  42 игрални, 20 документални, 14 анимационни и 1 експериментален филма с обща продължителност 997 минути (17 часа).
Jameson Short Film Award е първият в България професионален конкурс за късометражно кино.

Специален гост на фестивала ще бъде известният руски режисьор Сергей Соловьов, чийто филм „Анна Каренина” ще бъде представен на закриването на официалната програма на 14 март. Режисьорът посвещава на работа по филма 10 години от живота си, в главните роли зрителите ще видят Татяна Друбич и Олег Янковский, който си отиде от този свят седмици преди премиерата на филма. Сергей Соловьов ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос в киноизкуството. Ретроспектива на режисьора ще бъде представена в залата на Руския културен център.

На 14-ия София Филм Фест се очакват над 200 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за седмото издание на програмата София Мийтингс, което за поредна година ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери.

Пълната програма на 14-ия София Филм Фест, както и подробна информация за гостите ще бъде представена на основната пресконференция за фестивала, която ще се състои в края на февруари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5625 |20.01.2010 Мамбо ритми, джази и куба либре топят снега в София . 0| 7963 |09.01.2010 Един кантабриец с изложба в София . 0| 6719 |22.12.2009 Oркестърът на Глен Милър ще свири в София . 2| 7377 |12.12.2009 Литография на Пикасо не откри ценител в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads