Реклама / Ads
1| 6995 |30.04.2014 АРТ ДЖУНГЛА

София и Скопие честват заедно Кирил и Методий

.
За първи път България и Македония ще почетат заедно делото на солунските братя св. св. Кирил и Методий. За честванията на 11 май у нас ще пристигнат главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан заедно с двама владици, както и председателят на Македонската академия на науките (МАН) и изкуствата акад. Владо Камбовски. Те идват по покана на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.
 

Учените и духовниците ще присъстват на светата литургия, която патриарх Неофит ще отслужи в храм-паметника „Св. Александър Невски" за светите братя. След това ще се отправят заедно към академията, където е предвидена кратка тържествена програма. На нея ще присъства правнучката на родения в Охрид български възрожденец Григор Пърличев, която живее в София. Тя ще прочете негова поема за солунските братя. Слова по време на празника ще произнесат акад. Воденичаров и акад. Камбовски.

Българската православна църква ще почете делото на солунските братя на 11 май, но няма да уважи жеста на Охридската архиепископия. „Нямаме канонично общение с Македонската православна църква", обявиха от пресслужбата на Светия синод. Така от висшия клир се аргументираха защо ще отсъстват от тържествата на БАН. На 11 май македонският архиепископ Стефан няма да бъде поканен в съслужение с патриарх Неофит.

От синода обясниха, че македонският духовник може да присъства на патриаршеската литургия в „Св. Александър Невски" само като обикновен мирянин. На тържествата няма да бъдат поканени представители на властта, каза шефът на БАН. „Всички са добре дошли, за да почетем делото на св. св. Кирил и Методий", уточни академикът, цитиран от „Преса".

Македонската православна църква (МПЦ) съществува в разкол и схизма близо половин век, обяснява пък богословът проф. Иван Желев. Тя се е провъзгласила сама за самостоятелна автокефалия (църковна единица) на 17 юли 1967 г. със седалище в Охрид в тогавашна Югославия. Преди да стане Охридска македонска архиепископия, е била част от Сръбската патриаршия.

Отделянето се случва в разрез с православната йерар­хия и канони. Оттогава досега МПЦ не е призната от друга църква. Това е и причина нашите духовници да нямат право да служат с македонските си събратя.

В миналото това не е било достатъчно, за да няма изключения - наши свещеници са участвали в литургии на македонска територия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12159 |23.04.2014 III Международен Детски Фолклорен Фестивал – София започва . 0| 11239 |06.03.2014 Актьорите от сериала „Ало, Ало!” гостуват в София . 3| 7133 |16.02.2014 Паметникът на Васил Левски в София вече е цял . 0| 7495 |12.02.2014 Пласидо Доминго:Сбъднах 40-годишна мечта- да пея в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads