Реклама / Ads
0| 7709 |19.06.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Софиянци с петиция в защита на Къщата с кулата

.
На бул. „Джеймс Баучър” № 24 в София е къщата с кулата, както я наричат хората. Тя има красива и здрава конструкция, хармоничен архитектурен план и тухлена украса, характерна за неоромантизма в архитектурата. В София паметниците в този стил се броят на пръсти. На 8 юни започна разрушаването й, за да се построи шестетажна кооперация. Това се казва в петиция на граждани, които искат да спрат унищожаването на къщата паметник.
 

Възложител е КЕЙ ПИ ДЖИ Пропъртис. Собствениците не са публично обявени.

След подаден сигнал за разрушаването в Софийска община и община „Лозенец“, г-жа Фандъкова спря разрушаването и поиска проучване на историята на къщата.

Сградата е била обявена за единичен паметник на културата през 1985 г. и това е препотвърдено в 1993 г.

 

С писмо на НИПК № 1755/04.11.2008 г статутът на паметник на културата е свален. С това е отпаднала юридическата защита на сградата като единичен паметник на културата („културна ценност“ според Закона за културното наследство в сила от 10.04.2009 г.). Причините за сваляне на статута са неясни за момента. Според Общия устройствен план на Столична община, сградата попада в защитена територия на културно-историческото наследство на групови паметници на културата/културни ценности, без режим на резерват, с допълнителен режим на защита Ткин-1в, към който се прилагат специфичните изисквания на Закона за културното наследство.

Всичко това показва, че разрешението за строеж е дадено в нарушение на Закона за културното наследство.

 

Къщата може да бъда запазена като просто се спази Закона за културното наследство и Софийска община поиска възстановяване на статута на сградата.

Нека да защитим една от многото стари софийски сгради, които ни свързват с нашата история, с времето на Сирак Скитник и Иван Милев и които са част от уважавано, обичано и поддържано културно наследство в Европа. Нека да се противопоставим на частни инвестиционни интереси и да защитим обществените, зоват спасителите на  паметника.       

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5630 |03.05.2015 ЧЕЗ обявява конкурс в защита на дърветата . 5| 8550 |13.02.2012 “В защита на пещерния човек” История . 14| 7853 |09.07.2011 Владо Пенев: София ще е прекрасна без софиянци . 3| 7132 |21.03.2011 Първа пролет води „Площад „Синева” и на софиянци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads