Реклама / Ads
2| 7179 |29.01.2010 АРТ ДЖУНГЛА

„Спасителят в ръжта" остана завинаги без своя автор

.
Джеръм Дейвид Селинджър, авторът на „Спасителят в ръжта" и „Устата ми хубава, очите ми зелени” си отиде от този свят на 91 години.
 

Американският писател, вдъхновил няколко поколения е издъхнал в дома си, близо до Корниш, Ню Хемпшир от естествена смърт в сряда вечерта. Това е събощил пред медиите синът му.
През последните три десетилетия Селинджър живееше в пълна изолация от света. На 45-годишна възраст той спира да пише,обясненямайки, че е нарушен интимният му живот. Въпреки това дъщеря му е признавал, че баща й не спира да пише.

Джеръм Дейвид Селинджър участва във Втората Световна война, в Париж успява да се срещне с Ърнест Хемингуей (военен кореспондент тогава), който е възхитен от неговия талант на писател. Въпреки това Селинджър счита Хемингуей и Стайнбек за второ качество писатели, но е възхитен от Мелвил. По това време той работи за контраразузнаването, провежда разпити на пленници, тъй като владее чужди езици, и е един от първите войници, които посещават освободените концентрационни лагери. По-късно той споделя, че човек никога не може да забрави миризмата на изгорено човешко месо.
През 1945 година той се жени за френска докторка на име Силвия, но този брак завършва с развод. През 1955 се жени за Клер Дъглас, но и този брак завършва с развод през 1967. От втория си брак има един син, Мат, роден 1960 и една дъщеря, Маргарет, родена 1955, която през 2000 пише мемоари за баща си в книгата "Спасителят на мечти" (Dream Catcher: A Memoir).

Освен световноизвестния роман "Спасителят в ръжта", излязъл през 1951, Селинджър пише и много разкази. Девет от тях са публикувани в сборника „Девет разказа" през 1953. Първият разказ, „Идеален ден за лов на рибка бананка", е един от най-известните на Селинджър.
През 1980, когато е вече на 61 години, Селинджър дава и последното си интервю пред медии.
Заради това си решение неведнъж е съдил хора за нарушаване на забраната. През 1982 води съдебни дела с фалшификатор, опитал се да продаде на американско списание измислено интервю с него. През 1985 спира издаването на книга, в която са публикувани фрагменти от негови писма, а само преди година завежда дело за защита на интелектуалната собственост.

Селинджър не допуска и негови творби да се филмират. Отказвал е и на Стивън Спилбърг правото да се заснеме култовата творба „Спасителят в ръжта".
В България освен "Спасителят в ръжта" са преведени също неговите "Девет разказа", както и сборник от четири новели под заглавие "Семейство Глас".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5790 |29.01.2010 „Източни пиеси” с награда в Триест . 0| 6648 |28.01.2010 Вернер Херцог оглавява журито на 60-то Берлинале . 8| 6929 |27.01.2010 Храмът "Света София" възкръсна с нов блясък . 9| 38679 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads