Реклама / Ads
1| 5593 |10.11.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Специалисти по визуална антропология, документалисти и изследователи се събират в София за Международен фестивал на етнографския филм 2017

.
Шестото издание на Международен фестивал на етнографския филм ни предоставя уникалната възможност да срещнем документалисти и изследователи, които чрез презентации и филми ще ни запознаят с религиозни практики, маскарадни обреди, Темаскал церемонии и още.
 

Сред специалните гости на Международен фестивал на етнографския филм, който ще се състои от 14 до 18 ноември в Конферентната зала на СУ “Св. Климент Охридски” и кино “Влайкова”, ще бъде д-р Слободан Наумович - доцент в Департамента по етнология и антропология на Белградския университет, автор на множество книги и носител на наградата за най-добро антропологично заглавие публикувано в Сърбия за 2009 г.

Освен като част от международното жури, доц. Наумович ще изнесе лекции, в които ще разберем повече за най-стария фестивал за етнографски филми на Балканите, този в Белград, а също и за културните особености и традиции в Югоизточен Банат.

Сред гост-лекторите е и Владимир Боцев – доктор на етноложките науки и куратор-етнолог в Националния музей на Македония, който ще представи Етнографския филмов фестивал в Кратово, както и ще ни разкаже къде е пресечната точка на етнографския филм и нематериалното културно наследство.

Ще поговорим и за същността на шаманизма като религиозно и културно явление, заедно с изследователя Димитър Венков, който ще ни представи шаманските традиции в Сибир, Средна Азия, Северна и Южна Америка и Австралия.

Магическият свят на Темаскал церемониите ще бъде разкрит по време на лекцията на Красимир Костов – изследовател и носител на  свещената лула “Чанупа”, който ще ни отведе на едно пътуване в далечни земи, представяйки ни вълнуващия свят на северноамериканските индианци.

Ще се срещнем и представители на Асоциация за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл”, които осъществяват научни изследвания за българския народ в контекста на културните и верските процеси в Евразийския регион от древността до наши дни. Те са ни подготвили презентация за родопското село Югово, което изучават повече от 20 години и от където стартира проектът “Резиденция Баба”, по който асоциацията е партньор.

Акцентите на тазгодишното издание на Международен фестивал на етнографския филм не приключват тук – чакат ни още много срещи с документалисти и изследователи като Матейс Ван Де Порт (Холандия), Венета Янкова (България), Горан Благоев (България), Матю Лансит (Канада), Давор Борич (Хърватия), Лиляна Шишманович (Хърватия), Хана Кайланен (Финландия) и Антье Акерман (Германия).

Кои са те и с какво се занимават може да видите тук: https://goo.gl/Km9ncN

 

Фестивалът създава среда за изява и на млади хора чрез панела „Младежки визуални проекти“. Очакват ни интригуващи презентации и оригинални късометражни документални филми на тема живот, подчинен на дивото, празници и консуматорство, Хелоуин и още. 

Международният фестивал на етнографския филм – София 2017 ще предложи и 18 уникални филмови заглавия от етнографския киножанр, на интригуващи теми като религия, съвременен шаманизъм, древни ритуали и живот след смъртта.

Началото на всичко това ще бъде поставено с българския документален филм за Алекс Орбито, смятан за най-големия лечител на ХХI век – „Човек на вярата“. След прожекцията следва дискусия с авторите на филма – Ганета Сагова (режисьор на филма и създател на сп. “Осем”), Добрин Кашавелов (оператор) и Адриана Герасимова (монтажист).

Всички мероприятия от програмата на фестивала се провеждат без вход.

Фестивалът се организира от Сдружение за културни инициативи с помощта на Катедра „Етнология“ към СУ „Св. Кл. Охридски“ и финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017 г., Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Културен център на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Събитието е реализирано благодарение на партньорство с Асоциация за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл”, издателство Ерове, студио за анимация и визуална комуникация Phazza, Контур Креатив, Академично етноложко сдружение.

Медийни партньори: списание „Осем“ и Lifestyle.bg.

Пълната програма на МФЕФ 2017 можете да намерите тук: https://goo.gl/eyWVsN

Официална Facebook страница: https://goo.gl/XkCsqR

Официално Facebook събитие: https://goo.gl/cM9Vzk

Промо видео:

https://www.youtube.com/watch?v=ENbZtrzTNEE

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 1243 |29.03.2024 Пъф Деди и 15-годишният Джъстин Бийбър обсъждат как да си намерят момичета в новооткрито видео . 0| 2160 |26.03.2024 Веселин Тодоров: Ако изборите не са 2 в 1, нека са на 9 и 23 юни . 0| 2162 |26.03.2024 Хамас обвини Израел за провала на досегашните мирни преговори . 0| 2474 |21.03.2024 "Търси се автор" в Шуменския театър на Световния ден на театъра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads