Реклама / Ads
0| 7245 |17.06.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Спилбърг и Лукас вещаят краха на съвременното кино

.
Световноизвестните режисьори Стивън Спилбърг и Джордж Лукас заявиха, че ще настъпи краят на киноиндустрията в съвременния й вид. Творците очакват кардинални промени в тази област още в близко бъдеще.
 

Спилбърг поясни, че за това е достатъчно разпространението на няколко филма с бюджет от 250 милиона долара да се провали. Режисьорът оценява като много голяма вероятността от подобен развой на събитията, предаде БТА. По думите му, на много млади кинематографисти им липсва чувството за мярка, което заедно с известна тяхна ограниченост неизбежно ще доведе до провалянето на високобюджетни филми.

Според Стивън Спилбърг това ще доведе до съществена промяна в принципите на работа на разпространителите - като начало до различни цени на билетите в кината. Докато сега билетите за всички ленти се продават предимно на една и съща цена, много скоро, за да гледат поредната част на "Железният човек", зрителите ще трябва да платят 25 долара.

В същото време биографичните филми, като например неговият "Линкълн", ще могат да бъдат видени и срещу 7 долара. Лукас е съгласен със своя колега. Той не изключва, че в бъдеще киноиндустрията ще премине към бродуейския модел на разпространение - нови филми ще се появяват по-рядко, но ще остават на големия екран за по около година, а цената на билетите за кино ще е съпоставима с тази на театралните билети.

Спилбърг, от своя страна, припомня за филма си "Извънземното" от 1982 г., който се разпространяваше година и четири месеца. Според двамата режисьори голяма част от филмите ще бъдат излъчвани директно по телевизията, при това Лукас смята този вариант дори за привлекателен.

По думите му, сегашното положение на пазара, което се характеризира с филми със завишени бюджети и със стремежа на продуцентите да правят масови продукции, постепенно ще изкара на преден план кабелната телевизия като по-ефективно средство за взаимодействие между жанровите режисьори и целевата аудитория. Лукас и Спилбърг направиха прогнозата си пред студентите от факултета по кинематография на Университета на Южна Калифорния.

Те присъстваха на откриването на нов учебен корпус. Двамата видни кинорежисьори предупредиха студентите, че ще навлязат в киното във време, когато дори опитните и признати режисьори трудно уреждат масовото разпространение на филмите си. По думите на Спилбърг, неговата лента "Линкълн" е можела да бъде излъчена направо по HBO, прескачайки киноразпространението. Режисьорът много трудно се е споразумял за излъчването на лентата по кината. Нещо повече, дори се е наложило да продаде част от собствената си кинокомпания.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7171 |13.06.2013 SOFIA DESIGN WEEK The Balkan Date . 8| 6732 |10.06.2013 Милен Врабевски и Валери Петров са лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2013 г. . 0| 7866 |10.06.2013 Из лабиринтите на любовта ни превежда психоложка . 0| 6906 |09.06.2013 Рокаджии озвучават Кресненското дефиле

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads