Реклама / Ads
0| 6904 |13.06.2007 АРТ ДЖУНГЛА

Не са сред нас, но "в нас" ще са защото...

.
Представяме трима бележити български творци. И тримата доказват непреходността, мащабите и въздействието на изкуството.
 

Иван Стоилов - БУНКЕРА е роден през 1934 г. в с. Кондофрей, Пернишко. 76_more_bunkera.jpgУчи живопис в Националната художествена академия при проф. Ненко Балкански и проф. Илия Петров. Работи и живопис, и скулптура. Вдъхновяват го археологическите находки на праисторическа керамика и пластика. Сътрудничи на Солунския университет за археология и история на изкуството и Археологическия музей в София. Негови картини се намират в НХГ, СГХГ, Музея "Пушкин" в Москва, в частни колекции в София, Солун, Касел, Рим, Ню Йорк, Париж, Брюксел, Лондон. В тази изложба Бункера представя четири живописни платна, рисувани през 90-те години, три бронзови скулптури и ритуални керамични съдове и фигури, вдъхновени от античността.

Днес България се раздели с него.

Почивай в мир!

   

   

------------------

Христо Явашев -  роден на 13 юни преди 72 години .  Излиза от границите на България и ни изумява с мащаба на своето творчество.

reichstag.jpg

посетете : https://www.christojeanneclaude.net

 

 

 

 

 

  -----------------------

 Филип Кутев Тенев (1903 - 1982):

Създател на най-големия български фолклорен ансамбъл, който днес носи неговото име.

Той е роден в град Айтос. Учи цигулка при професор Ханс Кох (1922 г.). Завършва Музикално училище (1926 г.) и Педагогическия факултет на Консерваторията (1930 г.). Работи като капелмайстор на военния духов оркестър на 24-ти пехотен полк в Бургас, а след това и на 6-ти пехотен полк в София.

В София Филип Кутев контактува с изявени интелектуалци, които го подкрепят и насърчават в неговите музикални търсения. Така на 1 май 1951 г. той основава първия фолклорен ансамбъл, а благодарение на него и на цяла школа от певци, инструменталисти, танцьори, хореографи и композитори. За да набира членове на ансамбъла обикаля непрестанно селата на България. По този начин всяка нова певица е допринасяла за обогатяването на репертоара на ансамбъла с характерния за родното си място уникален песенен фолклор.

Филип Кутев пръв започва да прави обработки на песните, така че те да бъдат изпълнявяни от многогласен битов хор. Той видоизменя традиционния песенен фолклор и на негова основа създава специфичната хорова музика, често асоциирана с българския фолклор извън страната.

Освен за ансамбъла, Филип Кутев композира и музиката към филмите „Под игото“ (1952 г.) и „Хитър Петър“(1960 г.).


Информационен източник: wikipedia

чуйте тук:  https://www.nufi-kotel.com/bul/player/14cd1.html

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2158 |26.03.2024 Веселин Тодоров: Ако изборите не са 2 в 1, нека са на 9 и 23 юни . 0| 2158 |26.03.2024 Хамас обвини Израел за провала на досегашните мирни преговори . 0| 2453 |21.03.2024 "Търси се автор" в Шуменския театър на Световния ден на театъра . 1| 3475 |13.03.2024 "Ще се борим до изнемога, за да запазим единственото подобно място". Розовата къща отново е поставена в риск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads