Реклама / Ads
0| 7641 |29.11.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Старт на Новогодишния музикален фестивал на НДК

.
Източник: Булфото
В истински празник за любителите на музиката от различни жанрове ще се превърне тазгодишният Новогодишен музикален фестивал на НДК, който се открива днес с операта „Тоска” на Джакомо Пучини.
 

 

„Тоска е много специална опера за мен и Новогодишният фестивал също е много специален, тъй като това е събитие, което ми даде страшно много”, заяви пред БГНЕС диригентът и директор на Русенската опера Найден Тодоров. „През годините винаги съм мечтал да участвам в него не само от страната на публиката”, допълни той.

Маестро Тодоров разкри, че специалното в постановката са двамата гости в главните роли, световноизвестните Марио Меланини и Алиса Зиновиева. Редом до тях публиката ще види и българските оперни звезди Алескандър Крунев, Петър Костов, Делян Славов.

 

„Надявам се зрителите да оценят не само музиката на Пучини, но и майсторството на певците на сцената”, каза Тодоров. Спектакълът ще се състои на много специална дата – деня на смъртта на Пучини.

 

„Много съм щастлив, че мога да покажа в София с какви певци можем да работим навън. Много е жалко, когато български изпълнители работят в чужбина с големи имена, а в България, по очевидни причини, не можем да си ги позволим”, отбеляза талантливият диригент.

 

Маестро Емил Табаков, който по традиция ще дирижира Празничния Новогодишен концерт на 1 януари заяви, че винаги през годините се е старал програмата да не се повтаря и да представя на публика нови произведения и нови солисти. Той каза още, че тази година музикантите ще изпълнят само едно произведение, което е свирено на предишни новогодишни концерти в последните 18 години, без да се брои любимият на публиката Радецки марш. Това е увертюрата на операта „Ако бях цар” от Адолф Адам.

„Винаги, когато правим тези концерти, започвам да търся произведения, които са много популярни, но не в България. Нашата публика трябва да се запознае с повече произведения, мисля, че това е интересно и за музикантите, които участват в тези концерти”, каза маестро Табаков. Солисти в Новогодишния концерт ще бъдат Марияна Арсенова и Николай Моцов, които ще изпълнят дует от оперетите „Хубавата Елена” на Жак Офенбах и „Прилепът” от Йохан Щраус-син.

 

Софийската опера и балет ще представи на 15 декември „Зорба гъркът”  в Зала 1 на НДК, а акцентът в спектакъл е примата Маша Илиева, която приключи със сценичната си дейност, но се завръща специално за постановката в ролята Мадам Ортанс.

Биг Бендът на Българското национално радио ще изнесе концерт на 13 декември, в който са включени фрагменти из операта „Порги и Бес” на Джордж Гершуин, аранжирани от Майлс Дейвис и Гил Еванс. Антони Дончев определи този концерт като знаменателно събитие за българската култура, защото проектът е бил изсвирен в цял свят само няколко пъти. Причината е, че веднага след записите през 1958 г. нотите изчезват и в края на 90-те години, малко преди смъртта на Майлс Дейвид благодарение на музиканти като Куинси Джоунс се транскрибира от записите цялата партитура. Тя остава в семейството на Гил Еванс, който също вече не е между живите.

„Считайки Гил Евънс за голямо име в световната музика, успях да се свържа с неговото семейство и да помоля да ни предоставят тези ноти, защото искаме да отбележим този голям музикант. Не можахме да отбележим неговата 100-годишнина, но може би така е по-добре, защото той е много нестандартен и затова ще отбележим неговата 101-годишнина”, каза с усмивка Антони Дончев. В концерта ще участват талантливите български тромпетисти Росен Захариев, Венцислав Благоев и Михаил Йосифов.

 

Сред другите акценти в Новогодишния музикален фестивал са и коледният концерт на Детския хор на Българското национално радио на 21 декември, който ще бъде посветен на покойния му основател акд. Христо Недялков, концертът на Оркестър Щраус Виена на 14 декември и танцовият спектакъл на „Огънят на Анадола” на 8 декември. Фестивалът започва в петък и ще продължи до 1 януари.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6165 |07.02.2013 STRAUSS ORCHESTRA VIENNA ще бъдат част от новогодишния музикален фестивал през 2013 . 0| 7196 |16.11.2012 Новогодишният концерт в НДК се завръща . 0| 8578 |31.10.2012 Бон Джоуви стартира от София . 3| 7697 |29.05.2012 Стартира Пролетният базар на книгата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads