Реклама / Ads
0| 5153 |08.03.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Стартират националните чествания за 120 години от рождението на проф. Панчо Владигеров

.
Проф. Панчо Владигеров
С тържествения концерт по повод патронния празник на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ се поставя официалното начало на Националната програма за отбелязване на 120 години от рождението на българския композитор със световна слава.
 

В програмата ще прозвучат четири знакови произведения на Панчо Владигеров подбрани от диригента Григор Паликаров. Най-популярният му клавирен концерт написан през 1937 г. публиката ще чуе в интерпретация на Мила Михова – студентка от класа на проф.д-р Борислава Танева. Баритонът Веселин Михайлов, който е докторант в НМА ще представи ария на Цар Калоян от едноименната опера. Тя е композирана през 1936 година и е първата българска опера поставяна в чужбина. Цигуларят Филип Филипов от класа на проф. д-р Велика Цонкова ще чуем с Песен из „Българска сюита“ за цигулка и оркестър. А на финала на тържествения концерт ще прозвучи емблематичната Рапсодия „Вардар“ изпълнена от Академичния симфоничен оркестър. Концертът по традиция е на 13 март – рожденният ден на патрона на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, начален час 19.00 ч. в залата на Музикалната академия.

 

Преди тържествения концерт, в 18.00 ч. ще бъде открит и баралеф на Панчо Владигеров. На откриването ще присъстват ректорското ръководство, преподавателите и студентите на Музикалната академия и техните гости.

 

Още два културни института ще отбележат годишнината на Панчо Владигеров на същата дата. В любимия му град Шумен, общината и Симфониетата в града организират концерт с програма от негови произведения. В отбелязването на годишнината се включват и преподавателите от Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас, което също носи името на проф. Панчо Владигеров.

 

Таня Симеонова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4764 |07.03.2019 Започва ”София филм фест” . 1| 5169 |07.03.2019 Проф. Любенова за Фрог: Иван Евстратиев Гешов превръща БАН в модерна институция . 3| 7568 |07.03.2019 Милчо Левиев обиден на кмета, отказва да е почетен гражданин на Пловдив . 0| 4522 |07.03.2019 Сборник на Здравка Евтимова четат и във Франция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads