Реклама / Ads
4| 9666 |09.03.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Стефан Цанев: Награждават те, за да те купят, или те награждават, защото си се продал

.
Стефан Цанев Източник: БГНЕС
Джазменът Милчо Левиев е в правото си да откаже титлата „почетен гражданин на Пловдив”, защото местното управление се сменя, но творците остават. Това заяви пред bTV актрисата Доротея Тончева, която е съпруга на драматурга Стефан Цанев.
 

„Той е символ на гений, на талант. Не мога да разбера как може да не се обръща внимание на талантите, които създава тази страна. През зимата на 2017 г. Стефан  отказва да приеме най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век“ с аргумента, че няколко месеца по-рано това отличие е връчено на шефа на отдел „Управление“ на бившата Държавна сигурност Димитър Иванов“, каза още Тончева.

 

„Не съжалявам, даже мисля, че много меко реагирах. Аз този човек не го познавам, срещу него нямам нищо против, но той е символ на институцията, която погребваше българската интелигенция и не може да бъде награждаван точно от Министерството на културата“, допълни Цанев.

 

Драматургът посочи, че има отрицателно мнение за награждаването на творци. „Когато се дава награда, особено от правителството, от държавата, има два варианта – или те награждават, за да те купят, или те награждават за това, че ти вече си се продал. Среден път няма, най-малко оценяват таланта и заслугите на един човек, когато му дават награда. Така че когато човек получава награда, трябва да бъде нащрек, много бдителен защо и кой му я дава“, поясни Цанев.

 

Театралната поема „Цигуларката на Бога“ Стефан Цанев пише специално за съпругата си, която играе главната роля. Той я твори 3 години.

 

Драматургът добави, че трудно намерил театър, защото текстът е бил оценен като антитеатрален и че публиката няма да го гледа. „Масовият вкус започва да диктува качеството. А масовият вкус на българския зрител падна много и това се дължи на тази институция, в която се намираме“, добави Стефан Цанев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6570 |10.02.2019 Стефан Цанев: Публиката в залата е по-интересната сцена в театъра . 0| 5259 |06.02.2019 Стефан Цанев получава ИКАР за изключителен принос към театъра . 10| 9742 |27.12.2018 Стефан Цанев: Мъча се да простя на враговете си, не да забравя . 0| 10030 |16.06.2017 Изчерпва се и вторият тираж на книгата на Огнян Стефанов „Господари на моргата”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads