Реклама / Ads
42| 16700 |31.08.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Стига! България има и друго лице!

.
Веско Пантелеев-Ешкенази
Стига чалга и силикон! Стига мутри и футболисти! Стига тодорславковци и едноминутни „звезди”! Стига! Има друга България и други българи! Те са сред нас, но медиите се правят, че не ги забелязват. Защото не говорят простотии, не си показват пишките, циците и задниците. Не участват и във ВИП брадър...
 

Те носят друг заряд и други послания. Казва се национална култура. Ако сме я загубили безвъзвратно – майната му, да умираме. Но не сме, все още.
Доказва го фестивалът "Фортисимо фест".

Авторското произведение за глас и цигулка "Евридика" имаше своята световна премиера на Фортисимо фест 2012 в Бургас. Ще се помни дълго време.

За първа година фестивалът за класическа музика под звездите напуска столицата. Културен център "Морско Казино" се превърна в класически салон под открито небе, където публиката се наслади на колоритната програма от третото издание на фестивала Фортисимо фест.

Сърцето на невероятния проект е фамилията Ешкенази, представяна от Максим и Хари, Веско и Мартин – братя и братовчеди. Невероятни музиканти с изумителна отговорност към страната си и към това, което правят. Четири цигулки, едната от които "Страдивариус" – преотстъпена на Максим от едноименната фондация в Чикаго. Той пристигна за феста от Лос Анджелис, а преди това е имал ангажименти на Олимпиадата в Лондон.

 

Мотото на фамилията е: „Да живее класическата музика!"

Четиримата великолепни музиканти отричат да се конкурират помежду си. Всеки има свой път и цели, но най-важните от тях съвпада с на останалите. Те не искат да са любимци на таксиметровите шофьори, а служителите на аерогарите да ги питат за концертите им. Трудна мисия, но не невъзможна, шегуват се.

 

Фамилията Ешкенази е в основата на фестивалите с марката "Фортисимо" - "Фортисимо клас", "Фортисимо фест" и "Фортисимо фамилия". Прелитат през целия свят, за да са в Родината. От 30 август започна "Фортисимо фест", а входът за концертите – запомнете това, - е безплатен! Под звездите на открито Максим ще дирижира в 4 български града. Философията на фестивала стъпва върху принципа за преодоляване на границата между елитарното изкуство и широката публика. Целта на дългострочната програма е да доближи класическата музика и съвременното симфонично изкуство до повече българи.

 

Изпълняват класическа музика с емоцията на рок музиканти.

Диригентът Максим Ешкенази

 

ЗА ФЕСТИВАЛА

Между 30 август и 8 септември фестивалът Фортисимо Фест се завръща с национално турне "Музика под звездите". Турнето ще представи четири безплатни концерта на открито – в Бургас, Варна, Пловдив и София. Концертите на Фортисимо Фест остават сред най-посещаваните събития у нас за класическа музика, поднесена от виртуозни музиканти по нетрадиционен, модерен и завладяващ начин.


След големия успех на двете поредни издания от 2010 г. и 2011 г. с концерти в София и Пловдив, през 2012 г. Фортисимо Фест е амбициран да удвои своята публика с национално турне в четири български града - Бургас, Варна, Пловдив и София. Турнето започна на 30 август в Бургас, на 1 септември е във Варна, минава през Пловдив на 7 септември, ден след Съединението и приключва в София на 8 септември. Всички концерти ще носят името "Музика под звездите", входът им ще е свободен, началото - в 20.30 часа. Не пропускайте шанса.

 

Важно! Музикантите няма да имат изяви в „Син сити”, чалготеките на Студентски град, „Кошарите”, „Будрум” на Слънчев бряг и др. подобни. Търсете ги на указаните места. Традиционно и тази година солистите на "Музика под звездите" ще бъдат ярко съзвездие от световноизвестни имена: Веско Ешкенази - концертмайстор на кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, Даниеле Белен - млада и изключително успешна цигуларка от САЩ, Георги Андреев - диригент на "Филип Кутев", Нели Андреева - един от големите гласове на българския фолклор, Михаил Йосифов секстет - страхотни джазмени и др.

 

Все още не е ясно кои хора от властта и политиката ще посетят концертите. Официални заявки не са правени, вреоятно разчитат на изненадата.

Това е другото лице на България. Ако питате нас – по-доброто. Не сте длъжни да се съгласите, но не пречи да опитате. Ще ви хареса...

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7650 |23.08.2012 Лени Кравиц се отказа от концерта в България... засега . 0| 7917 |17.05.2012 "Swing-ирай България" с Михаил Йосифов и неговият секстет . 9| 11739 |21.04.2012 Дойче веле: Не умирай, преди да опознаеш чудесата на България! . 33| 12194 |15.03.2012 Инфаркт погуби фаворит на “България търси таланти”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads