Реклама / Ads
116| 26318 |17.04.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Хр. Стоянов: Левски е осъден за детеубийство

.
Христо Стоянов
Левски го държим като ковьорче и е изпразнен от съдържание. Целта ми е да научим повече за семейството на Левски, за майка му. Това е всъщност книга за майката, това е нейният монолог 15 минути преди самоубийството й.
 

Аз съм лидер на българската литература, след като в студиото имаме лидер на ВМРО, каза Христо Стоянов в предаването Насреща Люба Кулезич по ТВ7, визирайки Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, който също присъстваше в студиото и опонира на писателя.

Скандалът вече набира скорост, след като Стоянов публикува своята книга „Другият Васил Левски”.

Левски го държим като ковьорче и е изпразнен от съдържание. Целта ми е да научим повече за семейството на Левски, за майка му. Това е всъщност книга за майката, това е нейният монолог 15 минути преди самоубийството й. За другите може да си Левски, за мене си Васил. Казва тя. Има достатъчно документи, писал е Захари Стоянов, тефтерчето на Левски също, но не знаем почти нищо за роднините на Левски, каза Стоянов.

Кр. Каракачанов каза, че е прочел голяма част от книгата и не може да се съгласи с демитологизацията на Левски. Левски е единствената личност в българската история, която не е поругана. Другият Левски е търсен не само от Хр. Стоянов, още след Освобождението много хора са изследвали живота и делото му. Желанието да станеш интересен на публиката сигурно е провокирало написването на книгата. Калфата не е дете, а е 24-годишен млад мъж, така че няма детеубийство. Левски пише до Каравелов и подробно описва случилото се. Левски е съден по 4 обвинения, могат да се прочетат документите за това, препоръча лидерът на ВМРО.

Стоянов контрира, че присъдата на Левски е всъщност за детеубийството, а не за организирането на комитетите. Той е отивал да обира чорбаджията.

Каракачанов се възмути, че тогава нямало да имаме комитети, нямало да има Априлско въстание и призова да не мерим събития отпреди 130 годи с днешните морални норми. Ако книгата ми беше подръка, щях да ударя Стоянов с нея, призна лидерът на ВМРО.

Л. Кулезич попита писателя защо няма дори една плоча над гроба на Левски. Отговорът на Стоянов е, че малцина знаят съдбата на майката на Левски и разгорещено защити своята творба.

Левски не е убил 14-годишно дете, не се е борил, за да се облагодетелства, а за освобождението на България, това не е тайна, това е описано в десетки публикации, поясни Каракачанов. Аз съм историк по образование, прочел съм за Левски почти всичко, всеки го дърпа към себе си. Той е човекът, който написва програмата за бъдещата национална държава, за равенството на всички жители на страната, каза той. Каракачанов му препъръча да развенчае тези, които ограбваха мандрите през 40-те години.

Л. Кулезич попита имаме ли нужда да преосмисляме си историята така, че да опетним нейната чистота?

Каракачанов обясни, че да я преосмисляме, значи да я познаваме. Левски не можаха нито преди, нито сега да го очернят, никой не си позволи това. Левски трябва да служи за пример как да се служи на народа. Дали сегашната черква ще канонизира Левски за мен не е важно, за мен той е свята личност, завърши той.

Ласкин поясни, че канонизацията на Левски е отложена за това, че е посегнал на човешки живот.

Стоянов поясни, че е написал книгата, защото е имал нужда от това, а не за да получи слава и признание. Стигнал е трудно до тази книга, защото самият той се е разделял с един образ.

Frognews.bg припомня, че скандалният писател Христо Стоянов е със смъртни присъди от мюсюлманите за книгите си “Скритият живот на една помакиня” и “Помашка рулетка”, отлъчен е от църквата и е анатемосан за “Копелето - Евангелие от Юда”. 

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10352 |18.07.2009 Васил Левски: Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме . 10| 12216 |03.06.2009 Христо Стоянов: „Медиите са доброволни доносници!” . 26| 8143 |18.02.2009 Ако Левски беше жив . 40| 7001 |16.12.2008 Христо Стоянов: Икономисвам от наколенки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads