Реклама / Ads
2| 5996 |16.05.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Тази нощ музеите няма да спят

.
По традиция за поредна година в България ще се проведе европейската инициатива „Нощ на музеите". Десетки музеи и галерии в цялата страна ще отворят врати за всички посетители, които искат да разгледат експозициите им.
 
Европейската нощ на музеите се провежда за първи път през 2005 г. по инициатива на френското министерство на културата и само за няколко години добива голяма популярност. Тази година в нея ще се включат 48 участници от София. Освен подготвените специални експозиции ще има и богата музикално-артистична програма.
Отново ще се събират и печати от посетените места. Събралите 18 печата ще могат да се включат в томбола с награди, най-голямата от които е посещение на изложбата „Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България" в Лувъра.

Посетителите на Националния исторически музей ще могат да разгледат експозициите му безплатно от 18.00 до 24.00 ч. На разположение за разглеждане ще бъдат както постоянната експозиция, така и камерната изложба „Аристократи и войни, Сребърните колани на българите, VII-VIII в.".

По повод Европейската нощ на музеите Националният археологически музей ще бъде отворен днес от 18.00 до 23.00 ч.

Програмата във Националния военноисторически музей включва карта на родовата памет, където всеки може да отбележи важно място за рода си от 18.00 до 24.00 ч.; концерт на представителния ансамбъл на Въоръжените сили на страната; както и лятно кино от 21.30 до 24.00 ч. - „По стъпките на родовата памет".

Вход свободен от 17.00 часа ще има и в Музея за история на София, като там инициативата ще е съпътствана с концерти пред сградата на институцията, представяне на сборник, светлинно шоу и спектакъл.

В Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство ще има изложба „Съвременна живопис", в която са включени избрани творби от колекцията на Национален музеен комплекс - София. В нощта на музеите на фасадата на музея ще бъдат прожектирани и авторски късометражни анимационни филми от поредицата „Щрих и стих".

В Национален антропологичен музей входът ще е свободен от 14.00 ч. на 16 май до 1.00 ч. на 17 май. Специалисти от музея ще правят на желаещите оценка на телесния състав. Ще има и разходка с беседа из музея, танци и филми.

За четвърти пореден път Домът на Европа на ул. „Раковски" 124 ще отвори вратите си в Нощта на музеите. От 18.00 до 24.00 ч. гражданите ще могат да посетят специално подготвената съвместна изложба на художниците Мичо Димитров, Юлиана Павлова и Стефка Попова „Фантазия от багри, музика и светлина". По традиция ще има и музикална програма. В 21.30 ч. Мичо Димитров ще представи изпълнение на цигулка.

Входът ще бъде свободен още в Княжевския дворец, Криптата на Храм-паметника Александър Невски, Музея на социалистическото изкуство, Арт-къща и музей на куклите и други.

Военноморският музей във Варна ще бъде отворен безплатно за посетителите си от 10.00 до 24.00 ч.

В Пловдив акцентът е върху местната Нощ на музеите и галериите през септември, но Регионалният етнографски музей ще работи до 1 ч. и ще представи любопитна интерактивна изложба „Народна астрономия и метеорология" с модел на северното небесно полукълбо, нишани, поверия и приказки, които онагледяват народните представи за астрономическите явления.

Музеят на авиацията ще работи до 21 ч., а в редица къщи-музеи ще има събития в ранната вечер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6201 |28.04.2015 16 май е Нощта на музеите . 1| 5285 |22.04.2015 „Живият Валери Петров” тази вечер в НДК . 1| 6083 |18.12.2014 Райна Кабаиванска с концерт за 80-годишнината си тази вечер . 5| 6332 |05.12.2014 Тем. Нешков: Раздяла няма - Македония срещу Македонизма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads