Реклама / Ads
10| 7556 |18.01.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Томислав Дончев: Против чалгата съм, но от нея се печели

.
Томислав Дончев
До две седмици трябва да станат известни резултатите от възложената от министър Томислав Дончев детайлна проверка на проекта на музикалната компания "Пайнер медиа" ООД по ОП "Конкурентоспособност". От формална, процедурна, дори от икономическа гледна точка нещата изглеждат чисти.
 

Това каза министърът по управление на средствата от ЕС в интервю за БТА. Проверката започна след настояване на Европейската комисия.

Дончев припомни, че Оперативна програма "Конкурентоспособност" насърчава фирмите да подобрят стопанските си показатели, да имат по-голям оборот, да плащат повече данъци, да създават нови работни места. Той обаче отбеляза, че въпросът има и морална и естетическа страна и в този смисъл от резултатите от проверката зависи дали проектът ще продължи.

До този момент проектът не е получил никакво финансиране. Както вече стана известно, продуцентската компания ще получи 1 918 233 лв. като бенефициент по оперативната програма. 1 630 498 лв. е финансирането на проекта от ЕС, а 287 735 лева е националното финансиране.

Искам да разбера кое за какви цели ще се ползва и тук нюансът безспорно е от значение, добави Томислав Дончев.

"Безспорно имаме задачата да развиваме българската икономика. Тези, които повдигат въпроса по този начин - дали това е инструментът за развитието й, вероятно имат право, но нещата стоят по този начин. За съжаление, поп-фолкът в България е индустрия, която формира сериозни обороти, радва се на търсене и по тази причина е било възможно такъв проект да бъде подаден и да бъде одобрен", коментира Дончев.

„Коментирайки личната си позиция, аз ще кажа "да" на всички мерки, които насърчават икономическия растеж и отварят нови работни места. Колкото до личната ми позиция, и аз съм противник на чалгата, и то не само като музикален стил, на чалгата в обществения живот, в политиката и в другите сфери на изкуството. Не бива обаче да бъркаме едното с другото", коментира Дончев.

Във връзка с искането за проверка на ЕК, министърът каза как по едно и също време с ЕК и той решава, че нещата трябва да се проверят. С ЕК той е разговарял няколко пъти: „Напълно разбираемо е виждането на колегите, те се притесняват от така наречения "репутационен риск". Казах, че всичко, което се финансира с европейски пари трябва да носи удовлетворение, а не скандали".

Дончев изрази съжаление, че не са финансирани други подобни проекти на звукозаписни студия. "Нямаме подадени подобни проекти, което трябва
да бъде анализирано", каза министърът.

"Тъжно е например, че някои харесват чалгата в целия смисъл на думата, но защо пропускаме факта, че една подобна музика се слуша от голяма част от българското население. Обръщайки го в икономически категории, имаме търсене, имаме предлагане, имаме продукт, от който се печели. Причината не е в нереализирания проект с европейско финансиране, а в обществените ценности. Въпросната компания има други телевизионни продукти, сред които канал за традиционен фолклор, който едва ли би бил повод за обществен укор. Това, което предстои да разберем, е каква част от оборудването ще се използва за едните и за другите цели", заключи Томислав Дончев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 9829 |13.06.2012 Архeолози откриха погребение с ритуал против вампирясване . 17| 8272 |26.04.2010 „За” и „против” турските сериали . 6| 6493 |16.05.2009 Томас Ман „Против зрелостния изпит”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads