Реклама / Ads
0| 6668 |22.12.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Традиции: Коледната картичка с пожелания

.
Така е изглеждала първата картичка за коледните празници.
Човек и при най-добро желание не може да направи подаръци на всички роднини и приятели. Но вече два века не e проблем да ги зарадва с поздравления и благопожелания за празника. Първите Коледни картички са направени през 1843 г.
 

Първата честитка за Рождество, която се появила на пазара, била изработена от художника Джон Хорсли по идея на британския бизнесмен сър Хенри Кол  в Лондон. Богаташът искал красива и впечатляваща на външен вид картичка - нещо уникално и невиждано до този момент, с която да поздрави за Коледа приятелите и партньорите си в бизнеса. Джон Хорсли нарисувал интересна композиция от три картини с обща идея.

 

Всяка от двете страни на картичката изобразявала добра постъпка - поднасяне на храна и подаряване дрехи на бедните. В центъра на коледната картичка било изобразено семейно събиране, на което родители и деца вдигали наздравици за празника. Надписът върху честитката гласял: "Желая ти весела Коледа и щастлива Нова година!" Хенри Кол харесал творението на художника Харли и поръчал да бъдат напечатани, специално за него 1000 бройки.

 

Първоначалната цена на коледните картички била по 1 шилинг всяка. Цената се равнявала на седмичната надница на обикновен работник по това време. Днес от тези 1000 специални бройки са останали само 12, които се пазят в частни колекции. Някои твърдят че първата картичка се е появила още през 1794 г. в Англия За неин автор се смята Хенри Добсън.

 

 Първоначалната поява на коледните картички, както всичко ново, била съпътствана от многобройни дискусии и спорове. Въпреки това повечето хора харесали творението на художника Хорсли. Коледната честитка става популярна и много британски художници започват да рисуват различни сюжети. Широкото разпространение на щампованите честитки става първо в Англия, а по-късно и в Германия.

 

Цели 30 години трябвали на американците, за да приемат идеята за изпращането на подобни честитки за семейния празник. През 1875 г. литографът Луис Пранг, който се преселва от Германия в Бостън, започнал да издава картички и така си спечелил прозвището Бащата на американската коледна картичка. Преди появата на коледните картички хората си разменяли написани или нарисувани на ръка поздравления за празника. Първоначално си ги предавали лично, а по-късно, с появата на пощенските служби - и чрез тях. Традиционните пощенски картички пък се появяват през 1869 г. първо в Австрия. Те били издавани от правителството, по подобие на марките.

 

Година по-късно и Великобритания пуска картички, доста по-различни от тези, с които хората се поздравявали за Коледа. Истински шедьоври на изобразителното изкуство обаче са представени на специално организирана изложба в Париж през 1889 г. Тогава започва популяризирането им като начин за изпращане на поздравление, независимо в коя точка на света се намира получателят.

 

В България коледните картички навлизат веднага след Освобождението и бързо придобиват популярност. В онези години те са се надписвали върху картинката, а не на гърба й.

 

 Независимо дали изпращате или получавате Коледна картичка, винаги е приятно. Краят на декември си остава кошмар единствено за пощальоните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8430 |21.12.2018 Традиции: Кой измисли украсената за Коледа елха? . 0| 6775 |20.12.2018 Традиции: Най-красивата коледна песен става на 200 години (видео) . 0| 5398 |20.12.2018 Традиции: Коледната звезда е разкош

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads