Реклама / Ads
0| 5398 |20.12.2018 АРТ ДЖУНГЛА

Традиции: Коледната звезда е разкош

.
Червеното е топлина и красота.
Ако красивото растение ”Коледна звезда” украсява дома ви по празниците, ще имате допълнително празничност и уют. Грижата за този разкош в празничните дни затруднява много любители на изящните украси, но съвсем не е трудно. Само трабвя да знаете малко повече за това коледно растение.
 

Растението е донесено от Мексико и достига височина до 4м. В Европа цветето е пренесено в саксия през 1843 година. Листата на коледната звезда са с елипсовидна форма и с ясно очертани жилки. Във върховете на стъблата листата се променят и образуват розетка, която се обагря в червено и прилича на истинска звезда. Има видове, които са оцветени в розово и бяло.

 

Същинският й цвят представлява няколко дребни цветчета, които са разположени в средата на розетката. Макар че произхожда от топла страна, коледничето предпочита прохладата. Добре е да се отглежда на светло място, но неогрявано от пряка слънчева светлина. Подходяща температура за това растение е 18°C Цветовете могат да се запазят няколко седмици. Докато цъфти, трябва да го поливате с вода със стайна температура. Почвата трябва винаги да е влажна и на всеки 15 дни да се тори малко.

 

Коледната звезда принадлежи към семейството на млечките. В Мексико този не особено голям храст се среща в диво състояние. Днес тя е един от коледните символи. Култивирана още от ацтеките като лечебно растение и за получаване на червена боя от прицветниците днес. Отглежда като декоративно растение практически в целия християнски свят. За първи път коледната звезда е предлагана на американския пазар, като рязан цвят и саксийно растение през двадесетте години на века от Пол Еке, който поставя началото на това производство в САЩ и полага основите на една от най-големите компании за селекция и производство на това изумително растение. В днешно време е едно от най - продаваните растения в света, въпреки, че се предлага само по Коледните празници.

 

Поради големия непрекъснато нарастващ интерес към Коледната звезда с нейната селекция се занимават редица водещи цветарски компании в САЩ, Холандия и Германия. Ежегодно на големите изложения за цветя селекционерите показват нови сортове с различно оцветени прицветници. Освен класическите Червени в различните им нюанси на пазара се предлагат с бели, жълти, розови и мраморни прицветници.

 

Все повече любители се стремят да отглеждат растението в домашни условия. Коледната звезда е типично растение на късия ден, т.е. развива листна маса през лятото, когато деня е дълъг, а зацъфтява през зимата, когато деня е къс. Този факт има решаващо значение за успеха при отглеждането й. Размножаването на коледната звезда става чрез вкореняване на зелени върхови резници през лятото. Резниците с добре развита коренова система се засаждат в не големи саксии в богата почва с достатъчно микроелементи, сред които желязото е от особено значение. През лятото растението може да се подхранва с разтвор на комплексен тор за развитие на листна маса. През периода на цъфтеж трябва да се увеличи калиевото торене за формиране на цветовете. В периодът на развитие растенията се нуждаят от достатъчно светлина и температури 17- 21 С през нощта и 20 - 24 С- през деня в зависимост от сорта.

 

Най- същесвения въпрос при отглеждането на коледната звезда е постигането на нужната дължина на деня за да се постигне оцветяване на прицветните листа. Трябва да се спазват някои лесни за изпълнение правила. Добре е да осигурите възможност вечер със свечеряването за коледната звезда да настъпва абсолютна тъмнина. Дори близка светеща реклама или сиянието на близка осветена улица или голям жилищен блок могат да смутят цъфтежа й. За добър цъфтеж е нужно да се осигури 14 часа пълен мрак и 10 часа дневна светлина, което може да стане просто чрез затъмняване на помещението в което живее коледната звезда или тя да се прибира в тъмен килер, гардероб или даже кашон. Простата рецепта е затъмняване в 17 - 18 часа вечер и откриване в 7 - 8 ч. сутрин.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10301 |24.02.2018 Почина звездата от ”Нотинг Хил” - Емма Чамбърс . 0| 6961 |28.11.2017 Трима гении в светлината на Витлеемската звезда . 0| 6466 |29.05.2017 Българин, осиновен във Франция, стана звезда на музикално шоу . 1| 5640 |28.10.2016 Шарл Азнавур с холивудска звезда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads